18:27 18.09.2014

До МВС України увійдуть Національна поліція, ДСНС, Міграційна служба та Держприкордонслужба - проект концепції реформування

3 хв читати
До МВС України увійдуть Національна поліція, ДСНС, Міграційна служба та Держприкордонслужба - проект концепції реформування

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков представив відеопрезентацію проекту реформи Міністерства внутрішніх справ, згідно з якою до відомства входитимуть Держприкордонслужба, Держміграційна служба, Нацгвардія та Державна служба з надзвичайних ситуацій, а міліцію буде переформатовано в Національну поліцію.

Згідно з проектом концепції реформування МВС України, оприлюдненим на сторінці А.Авакова в соцмережі Face b ook у четвер, у сферу діяльності правоохоронного відомства входитимуть правоохоронна діяльність, захист конституційного ладу та територіальна оборона, міграційна діяльність, охорона державного кордону, цивільний захист населення і пожежно-рятувальні справи.

Також буде чітке розмежування політичної функції (вона залишиться за міністром внутрішніх справ) і професійної (буде закріплена за керівниками Національної поліції, Нацгвардії України, Прикордонної служби, Міграційної служби, Служби з надзвичайних ситуацій).

У презентації наголошується, що призначення та професійні якості керівників і працівників служб, що входять до МВС, не залежатимуть від зміни політичного керівництва країни.

Також проектом реформування міністерства передбачається, що "міліцію" буде переформатовано в "поліцію". "Міліція є рудиментом радянської епохи й означає "озброєне народне ополчення", тоді як поліція - це професійний державний правоохоронний орган, покликаний забезпечити правопорядок, уникаючи каральних функцій".

Створення Національної поліції супроводжуватиметься скороченням, реорганізацією та об'єднанням функцій окремих служб. Так, згідно з презентацією, буде ліквідовано Головне управління боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ), Транспортну міліцію, Ветеринарну міліцію та Міліцію у справах дітей.

"Реалізація зазначених змін позбавить поліцію невластивих їй функцій, зменшить кількісний і поліпшить якісний склад поліції з урахуванням міжнародних стандартів (нині 376 міліціонерів на 100 тис. населення, а згідно ООН - 300 поліцейських на 100 тис. населення), оптимізує фінансові витрати на їх утримання та збільшить заробітну плату поліцейських", - йдеться в презентації.

Також передбачається, що в населених пунктах функції Державтоінспекції та Патрульної служби з охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху буде об'єднано.

Водночас ДАІ втратить функції реєстрації транспорту, видачі водійських посвідчень та інші, а здійснюватиме лише патрулювання національних автострад. Водночас широко впроваджуватимуть різноманітні засоби технічного контролю за дорожнім рухом, що унеможливить корупційну складову в діяльності ДАІ.

Основну функцію поліції виконуватимуть дільничні інспектори спільно з патрульною службою.

Також передбачається, що на місцевому рівні буде створено Муніципальну поліцію, яка матиме подвійне підпорядкування: МВС та органам місцевого самоврядування і забезпечуватиме виключно громадський правопорядок.

Передбачається також ліквідація всіх без винятку спеціальних підрозділів ("Кобра", "Беркут", "Грифон" та інші). Замість них планується створити універсальний спецпідрозділ швидкого реагування "на кшталт американського S.W.A.T.". "Обов'язкове маркірування на всіх типах форменого одягу полегшить ідентифікацію всіх працівників МВС", - зазначено в презентації.

Окрім цього, наголошується в проекті, буде впроваджено електронний документообіг, що "дасть можливість уникнути тяганини та корупційної складової".

Набір нових працівників МВС відбуватиметься, зокрема, й на основі перевірки на детекторі брехні, а пріоритет надаватиметься особам, які пройшли строкову військову службу.

Усі нинішні працівники органів внутрішніх справ пройдуть обов'язкову переатестацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА