09:46 19.09.2014

Порошенко: Україна отримає від США ще $1 млрд фінансових гарантій

3 хв читати
Порошенко: Україна отримає від США ще $1 млрд фінансових гарантій

Президент України Петро Порошенко заявляє про досягнуті між ним і американським колегою Бараком Обамою домовленості про надання США Україні $1 млрд фінансових гарантій.

"Ми домовилися з Бараком Обамою, що Україна отримає ще 1 млрд доларів фінансових гарантій від США", - написав український президент у своєму "Твіттері" в ніч на п'ятницю.

Як повідомлялося, Україна в середині травня розмістила під 1,844% річних п'ятирічні єврооблігації на $1 млрд, емітовані під гарантії США. Тоді ж джерела на ринку повідомляли про можливий додатковий випуск єврооблігацій на таку ж суму в нинішньому році.

Раніше цього тижня Канада повідомила про надання Україні кредитних гарантій на CAD200 млн, що надасть можливість Києву залучити ці кошти на п'ять років під 3% річних. Згідно з постановою Кабінет Міністрів, разова комісія становить 0,3% основної суми позики, або CAD0,6 млн, відсотковий дохід виплачуватимуть раз на півроку.

Крім того, ЄС у першій половині червня розмістив на ринку 10-річні облігації на 500 млн під 1,545% річних, перерахувавши потім ці кошти Україні як макрофінансову допомогу за тією ж ставкою плюс операційні витрати на надання кредитних ресурсів.

Ці кошти Україна отримує в рамках міжнародної і двосторонньої фінансової підтримки, старт якої надало схвалення Міжнародним валютним фондом (МВФ) 30 квітня кредитної програми stand-by $16,67 млрд, розрахованої на два роки. Сумарно допомогу МВФ та інших міжнародних фінансових організацій (МФО) і країн-кредиторів оцінено в цей період в $27-28 млрд.

У матеріалах з першого перегляду програми stand-by на початку вересня зазначалося, що Україна до кінця 2014 року може вийти на міжнародний ринок суверенного боргу для покриття дефіциту в зовнішньому фінансуванні, який оцінюється приблизно в $1,1 млрд у найближчі 12 місяців. У документах також зазначено, що триває робота із забезпечення додатково $0,9 млрд двосторонньої підтримки з боку донорів, і перспективи такого додаткового фінансування досить хороші.

У матеріалах технічного меморандуму містилася переглянута таблиця зовнішнього фінансування, згідно з якою випуск єврооблігацій на суму $2 млрд може бути здійснено ще до кінця вересня поточного року. Згідно з таблицею, дефіцит в поточному році порівняно з попередніми розрахунками виник через проблеми з фінансуванням з боку Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції і розвитку, надходження від яких оцінювалися відповідно в $683 млн і $546 млн, а також інших країн-донорів - $100 млн замість очікуваних $300 млн.

Прогноз фінансування з боку Світового банку в поточному році погіршено з $1,85 млрд до $1,51 млрд, тоді як з боку ЄС поліпшено з $1,91 млрд до $2,22 млрд.

Водночас можливість виходу України на ринок зі звичайними єврооблігаціями його учасники оцінюють низько через високі ставки, пов'язані із ситуацією на сході країни з нечіткою перспективою її вирішення і погіршенням економічних показників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА