13:37 15.10.2014

Закон про форс-мажор у період АТО мінімізував ризик відмови в отриманні відповідної довідки - юрист

2 хв читати
Закон про форс-мажор у період АТО мінімізував ризик відмови в отриманні відповідної довідки - юрист

Закон "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (про форс-мажорні обставини в період АТО) мінімізував ризик відмови в отриманні довідки про форс-мажор і встановив перелік обставин, які можна вважати форс-мажорними.

"Цим законом, нарешті, встановлено перелік обставин, які можна вважати форс-мажорними. Як відомо, раніше такого переліку не було. Найчастіше сторони передбачали конкретні обставини в договорі або ж покладалися на торгово-промислові палати (ТПП) під час ухвалення рішення щодо можливості видачі відповідної довідки. Тепер до обставин непереборної сили також належать загроза війни, збройний конфлікт або загроза такого конфлікту", - прокоментувала закон агентству "Інтерфакс-Україна" юрист юридичної фірми "Лавринович і Партнери" Інна Рудник.

Юрист зазначила, що відповідно до ухваленого закону ТПП, у свою чергу, буде зобов'язана видати відповідне посвідчення впродовж семи днів.

"Сам механізм звернення до ТПП не змінився, проте звівся до мінімуму ризик відмови в отриманні довідки про форс-мажор через відсутність у договорі обмовки про збройний конфлікт або загрозу війни", - уточнила вона.

І.Рудник нагадала, що цей закон вводить механізми захисту економічних інтересів громадян і підприємств, постраждалих від проведення АТО. Зокрема, банки і фінансові установи з дня набуття чинності цього закону зобов'язані припинити нарахування пені й інших штрафних санкцій боржникам, які проживають у зоні проведення АТО.

Крім того, встановлено мораторій на проведення перевірок суб'єктів господарювання, зареєстрованих у зоні АТО. Дозволено змінювати місце реєстрації СПД з регіонів у зоні АТО на ті, в яких суб'єкт господарювання тимчасово проживає, без надання додаткових документів про місце реєстрації.

Як повідомлялося, закон "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", ухвалений Верховною Радою на початку вересня, оприлюднено в газеті "Голос Україна", він набуває чинності з 15 жовтня і діє ще шість місяців після закінчення проведення АТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА