13:27 16.10.2014

Єврокомісія розробила рекомендації для країн-членів ЄС на випадок припинення газопостачання з Росії цієї зими

2 хв читати
Єврокомісія розробила рекомендації для країн-членів ЄС на випадок припинення газопостачання з Росії цієї зими

Європейська комісія вважає за можливе мінімізувати негативний ефект у разі припинення газопостачання з Російської Федерації цієї зими.

"Йдеться про повне припинення постачання російського газу в усіх напрямах, як через Україну, так і за іншими маршрутами, зокрема "Північним потоком" терміном на шість місяців", - заявив у четвер представник Єврокомісії, коментуючи підготовлене ЄК комюніке для Європарламенту і Ради ЄС про готовність ЄС до можливого припинення постачання газу з Росії.

Термінові заходи, які слід запровадити країнам-членам, щоб краще підготуватися до можливого припинення постачання газу з Росії, розділено на три напрями. Перший передбачає стимулювання роботи ринку, зокрема, шляхом максимального збільшення можливостей сполучних газопроводів і скасування обмежень на транскордонну торгівлю, зокрема шляхом швидкої реалізації правил про доступ третіх сторін до інфраструктури.

Крім того, Комісія вважає за необхідне оптимізувати використання підземних сховищ газу, зокрема, шляхом встановлення стимулюючих тарифів для операторів на закачування газу в підземні сховища. Єврокомісія також висловилася за необхідність своєчасної реалізації вже запланованих інфраструктурних проектів, зокрема, будівництва LNG- терміналів у Литві й Польщі, будівництва газопроводу між Словаччиною та Угорщиною.

Другий набір заходів стосується чіткого визначення часу, коли країни-члени будуть вимушені вводити надзвичайні заходи на ринки. Серед таких заходів - реалізація положень регулювання ЄС про безпеку постачання газу за рахунок використання альтернативних російському джерел, зокрема покупки скрапленого газу.

Єврокомісія також рекомендує у разі різкого погіршення ситуації забезпечувати постачанням газу передусім,домашні господарства, домогтися максимально можливої здатності переходу енергетики на альтернативні джерела енергії, ввести заходи із збільшення енергоефективності та скорочення споживання газу.

Третій набір заходів спрямований на поліпшення координації та співпраці країн-членів на випадок необхідності втручання держав у роботу ринку. Серед цих заходів - розробка програм регіональної співпраці і безпеки постачань газу, посилення прозорості роботи регуляторів, тісніша співпраця у рамках газової координаційної групи при Єврокомісії, а також посилення співпраці з країнами за межами ЄС.

У Єврокомісії вважають, що у разі реалізації усіх запропонованих заходів можна буде мінімізувати негативний ефект від можливого припинення постачань російського газу.

"На сьогодні тільки одна країна ЄС не може забезпечити постачання газу найуразливішим споживачам - населенню - у разі припинення постачань російського газу. Це Естонія", - зазначив представник Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА