16:01 16.10.2014

Єврокомісар Еттінгер допускає можливість проблем із транзитом газу територією України

2 хв читати
Єврокомісар Еттінгер допускає можливість проблем із транзитом газу територією України

Комісар ЄС із питань енергетики Гунтер Еттінгер відзначає, що з моменту припинення поставок газу Росією до України 16 червня 2014 транзит російського газу територією України в ЄС не припинявся, однак виключати можливість виникнення проблем не можна.

"З того моменту транзит газу територією Україну не постраждав, але зима наближається", - сказав він на прес-конференції в Брюсселі в четвер.

Комісар зазначив, що в разі збереження нинішньої ситуації Комісія не виключає того, що Україна не зможе виконувати своїх транзитних зобов'язань.

"Україна, ми не очікуємо цього, але це може статися, не зможе відповідати своїм транзитним зобов'язанням", - сказав Г. Еттінгер.

У свою чергу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і НАК "Нафтогаз України" у четвер ще раз заявили, що Україна дотримуватиметься своїх транзитних зобов'язань, але для забезпечення додаткових гарантій звернулася до Стокгольмського арбітражу для перегляду контракту на транзит газу з "Газпромом" від 2009 року.

"Україна декларує ще раз, що ми - держава, що гарантує безперебійний транзит природного газу, але для того, щоб цей транзит газу гарантувати нашим європейським партнерам, нам необхідно підписати угоду саме з європейськими компаніями. І ми готові до цього", - сказав прем'єр , відкриваючи засідання уряду в четвер у Києві і повідомляючи про оскарження у Стокгольмському арбітражі контракту на транзит.

"Перенесення цього питання в судову площину надає компаніям дієвий механізм врегулювання правових розбіжностей цивілізованим шляхом. Цей крок дозволяє "Нафтогазу" сподіватися, що наявність неузгодженостей між суб'єктами господарювання не вплине на постачання російського газу територією України європейським споживачам", - наголосив український газовий монополіст у повідомленні в четвер.

А.Яценюк також зазначив, що уряд України встановив європейські, засновані на ринкових принципах, процедури встановлення тарифу на транспортування природного газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА