13:30 15.12.2014

Медведєв передбачає погіршення відносин з Києвом після імплементації Угоди України з ЄС

3 хв читати
Медведєв передбачає погіршення відносин з Києвом після імплементації Угоди України з ЄС

Застосування угоди про Асоціацію України з ЄС у її нинішньому вигляді неминуче погіршить російсько-українські відносини, Росія захищатиме свій ринок, а Україна - щорічно втрачатиме мінімум 33 млрд доларів, заявляє прем'єр РФ Дмитро Медведєв.

"Ми заздалегідь попередили українських партнерів: погіршення наших стосунків неминуче у разі застосування угоди про Асоціацію з ЄС у тому вигляді, в якому її укладено. За деякими оцінками, українська економіка щороку втрачатиме мінімум $33 млрд. Росія захищатиме інтереси своїх виробників і ринки", - пише Д.Медведев у статті "Росія та Україна: життя за новими правилами", яку публікує в понеділок "Независимая газета".

За його словами, зокрема, Росія запустила систему моніторингу, щоб "відстежувати можливу появу на російському ринку за демпінговими цінами товарів ЄС під виглядом українських". У список для контролю потрапила майже уся українська продукція - від свинини до кораблів.

"У разі виявлення таких "українських" товарів їх обкладатимуть відповідним митом, щоб захистити своїх товаровиробників від нечесних конкурентів", - попереджає глава уряду.

Він також очікує й низки інших проблем через угоду про Асоціацію з огляду на "поступове позбавлення України суверенітету в митному регулюванні".

"Це значно ускладнить обмін між нами, сусідами, попередньою інформацією, послабить систему взаємного визнання результатів митного контролю, що дає змогу нині прискорювати процедуру контролю на кордоні", - пише Д.Медведев, пояснюючи це тим, що замість прямого спілкування Москва і Київ "будуть змушені розмовляти через Брюссель".

Крім того, попереджає Д.Медведев, "через відмінності в багатьох технічних регламентах українські сільгоспвиробники просто не зможуть потрапити на російський ринок".

"Події останніх місяців це доводять. Варто було провести перевірки української сільгосппродукції – й одразу було виявлено системні порушення наших норм, і за якістю, і за вимогами безпеки. Нині цей сектор господарських відносин переживає не кращі часи", - наголошує прем'єр РФ.

Він зазначає, що "відсутність у Європі регіоналізації потребуватиме від нас закриття свого ринку і для української продукції, якщо осередок захворювання виявлять у протилежній частині Євросоюзу".

Дмитро Медведєв не бачить перспектив найшвидшого вступу України до ЄС.

"ЄС не поспішає запрошувати Україну до столу європейських держав як рівноправного партнера. Не ставить навіть приставний стільчик, а цілеспрямовано тримає її на правах "бідної Лізи": побачення, які ніколи не завершаться весіллям", - пише Д.Медведев.

Угода про асоціацію з ЄС не містить не лише зобов'язань, а й згадки про перспективи членства України в Євросоюзі, зазначає прем'єр РФ. "Так само не йдеться й про можливе представництво в Європейському парламенті та інших органах управління. Не кажучи вже про можливе надання громадянам України рівних прав з громадянами ЄС, медичного і соціального обслуговування за європейськими стандартами, а також про безвізовий режим", - нагадує Д.Медведев.

Він також заявляє, що "ніхто не горить бажанням давати Україні гроші навіть на невідкладні потреби". "Європа в крайньому випадку може виділити кредит на покриття боргу, що загрожує дефолтом. Економіка Європи сама насилу вибирається з кризи. І Брюссель не допомагатиме Україні так само, як він це робив у період кризи 2008 року щодо Греції, Іспанії, Ірландії тощо", - переконаний Д.Медведєв.

Прем'єр РФ також заявив, що економіка незалежної України була, фактично, створена за рахунок підтримки Росії, та припускає, що найближчим часом Україні, яка втратить цю підтримку, знову доведеться пережити "другі дев'яності" - пережити не лише дефолт, а й цілковитий колапс соціально-економічної сфери.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА