14:39 19.12.2014

Білорусь через кризу в РФ запровадила 30%-й збір під час купівлі ВКВ, заморозила позабіржовий ринок

2 хв читати
Білорусь через кризу в РФ запровадила 30%-й збір під час купівлі ВКВ, заморозила позабіржовий ринок

Уряд Білорусі та Національний банк (НББ) в умовах кризових явищ у російській економіці та все більшого попиту на іноземну валюту в країні ухвалили пакет заходів, спрямованих на недопущення розвитку негативних тенденцій на білоруському фінансовому ринку.

"З урахуванням підвищеного попиту на іноземну валюту на внутрішньому валютному ринку ухвалено рішення про тимчасове введення 30%-го збору під час купівлі валюти юридичними та фізичними особами. Підприємства і банки сплачуватимуть цей збір під час купівлі валюти на біржі, громадяни - у вигляді комісії під час купівлі в банках", - повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" в НББ.

Сплачені кошти спрямовуватимуть до бюджету.

Нацбанк уточнює, що підходи до курсоутворення на внутрішньому валютному ринку залишаться незмінними. "Будь-який громадянин зможе здійснювати купівлю і продаж валюти без обмежень, суб'єкти господарювання - на Білоруській валютно-фондовій біржі", - зазначили в НББ.

При цьому НББ тимчасово призупинив здійснення операцій купівлі-продажу іноземної валюти на позабіржовому ринку суб'єктами господарювання - резидентами Білорусії.

Крім того, Нацбанк підвищив до 50% річних процентні ставки за постійно доступними і двосторонніми операціями підтримки ліквідності банків.

Як повідомлялося, торги валютою на Білоруській валютно-фондовій біржі в п'ятницю, 19 грудня, не відбуваються.

У жовтні НББ понизив ставки за постійно доступними операціями вилучення ліквідності до 17% річних, зберігши ставки за постійно доступними і двосторонніми операціями підтримки поточної ліквідності банків на рівні 24% річних.

Заступник прем'єр-міністра Білорусії Петро Прокопович в п'ятницю заявив журналістам, що девальвації білоруського рубля не буде. "Якщо ви мені вірите, то не буде", - сказав віце-прем'єр.

У останні два дні курс продажу долара в обмінних пунктах Мінська значно виріс, незважаючи на плавні коливання офіційного курсу. За даними білоруських банків, 19 грудня курс купівлі змінюється в діапазоні 11,1-11,85 біл. руб./$1, а у більшості банків він становить 11,75 біл. руб./$1.

Курс продажу коливається в діапазоні 11,25 -11,979 біл. руб./$1, більшість банків виставля є курс 11,75-11,85 біл. руб./$1.

Щ е 17 грудня курс купівлі становив 10,98-11,05 біл. руб./$1, продажу - 11,15-11,18 біл. руб./$1.

В одно час, згідно з даними НББ, на 19 грудня офіційний курс нацвалюти до долара встановлений у розмірі 10,89 біл. руб./$1, на 17 грудня він становив 10,87 біл. руб./$1, тобто за два дні курс знизився на 20 біл. руб. З таким кроком НББ поступово девальвує білоруський рубль упродовж поточного року.

На сьогодні опитані агентством "Інтерфакс- З ахід" суб'єкти підприємництва і комерційні структури заявляють про появу так званого комерційного обмінного курсу, який с тановить 12,1 біл. руб./$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА