12:39 31.12.2014

Порошенко підписав закон про спрощення капіталізації державою банків

4 хв читати
Порошенко підписав закон про спрощення капіталізації державою банків

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків" (№78-VIII), така інформація розміщена на сайті Верховної Ради.

Як повідомлялося, депутати ухвалили його в ніч на понеділок 273 голосами.

"Уряд пропонує терміново ухвалити закон, що передбачає прискорену процедуру капіталізації всіх банків України". Чинний закон передбачає процедури капіталізації банків, які будуть тягнутися місяцями", - прокоментував цей документ прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи його у Раді.

Він пояснив, що через девальвацію гривні підірвано довіру населення до банківської системи, що пов'язано з російською військовою агресією, і призвело до того, що мільйони українців пішли знімати гроші в банках, бо не були впевнені, що їх можна отримати.

А. Яценюк нагадав, що уряд вже капіталізував за рахунок облігацій внутрішньої держпозики Ощадбанк на 11 млрд і Укрексімбанк на 5 млрд грн.

"На наступний рік передбачаємо 36 млрд грн на капіталізацію банків, що відповідатимуть критеріям, визначеним цим законом, і ці критерії узгоджені з нашими іноземними партнерами", - повідомив прем'єр. Він уточнив, що йдеться про критерії системності і про ті банки, які можуть у подальшому бути фінансово стійкими.

Голова уряду додав, що окремо 20 млрд грн у 2015 році заплановано спрямувати з держбюджету у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"Усвідомлюємо, що це не остаточне рішення і, звичайно, навряд чи 56 млрд грн вистачить, щоб підтримати всіх. Але це дуже суттєвий крок, що відновить довіру до банківської системи", - зазначив А. Яценюк.

Він наголосив, що ці дії будуть здійснюватися публічно і будуть чітким сигналом, що банківська система здатна пройти складний 2015 рік.

Як уточнили в прес-службі голови парламентського комітету з фінансів Сергія Рибалки, закон встановлює додаткові інструменти для проведення Національним банком грошово-кредитної політики в кризових для фінансової та банківської системи умовах. Водночас, щоб уникнути зловживань з боку НБУ, наявність ознак нестійкого фінансового становища банківської системи має підтверджуватися відповідним рішенням Ради з фінансової стабільності, повноваження якого визначаються указом президента України.

Документ передбачає положення про інформування громадськості про банки, що отримують від НБУ кредити рефінансування, їхні суми і види.

Крім цього, зазначили у прес-службі С. Рибалки, зобов'язання неплатоспроможного банку в іноземній валюті можна буде передавати перехідному (що приймає) банку в національній валюті в перерахунку за офіційним курсом НБУ на день початку процедури виведення банку з ринку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Раніше, представляючи законопроект під час його прийняття у першому читанні, заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко зазначив, що одним з принципових його нововведень є механізм залучення коштів власників і менеджменту в капітал неплатоспроможного банку.

"Коли поточний власник і менеджмент довели ситуацію в банку до складної, і коли держава заходить в капітал цього банку, то буде дві обов'язкові речі. По-перше, незалежно від того, скільки коштів у капітал дає держава, воно обов'язково має контролювати 75 (відсотків - ІФ) плюс одна акція", - пояснив він.

Згідно із законом, за базовим макроекономічним сценарієм, банк має забезпечити показник достатності капіталу першого рівня не менше 7%, а за песимістичним сценарієм - не менше 4,5%. У разі невиконання цього нормативу в результаті стрес-тесту, банк зобов'язаний в установлений Нацбанком термін подати йому програму капіталізації або план реструктуризації. В іншому разі його буде зараховано до категорії неплатоспроможних, або може бути докапіталізований за участю держави.

Перераховані в законопроекті умови докапіталізації банків державою повторюють умови, які раніше Кабмін вже закріпив своєю постановою №633 від 19 листопада цього року.

Під час підготовки до другого читання до закону було внесено норму про заборону очолювати банк у разі його рекапіталізації за участю держави його колишнім керівникам.

Крім того була посилена норма про те, що коли держава входить до капіталу банку, то власники в обов'язковому порядку переводять свої кошти до нього в капітал банку: якщо спочатку вона поширювалася на акціонерів з часткою понад 10%, то в остаточному варіанті - понад 5%. Водночас для менеджменту і наглядової ради таке переведення коштів у капітал залишилося добровільним.

Закон діятиме до прийняття Радою рішення про його скасування, не пізніше, ніж до 1 січня 2017 року.

У рамках першого перегляду програми stand-by з Міжнародним валютним фондом у серпні цього року уряд і Нацбанк домовилися, що держава рятуватиме шляхом рекапіталізації за рахунок державних коштів лише банки, активи або депозити яких становлять понад 2% від загальних у банківській системі. Згідно з Меморандумом про економічну і фінансову політику української влади, як і в 2014 році, уряд домагатиметься виділення адекватних державних коштів для цієї мети в бюджеті 2015 року.

Нацбанк 25 грудня вже визнав системно важливими вісім банків: державні Ощадбанк і Укрексімбанк, приватні українські ПриватБанк і Дельта Банк, "дочки" європейських банків Укрсоцбанк Райффайзен Банк Аваль "дочки" російських держбанків Промінвестбанк та "Дочірній банк Сбербанку Росії".

Офіційний курс НБУ на 31 грудня - 15,768556 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА