16:43 31.12.2014

Ринок легкових авто в Україні у 2014 р. скоротиться більш ніж удвічі, але може зрости у 2015-му - експерт

2 хв читати
Ринок легкових авто в Україні у 2014 р. скоротиться більш ніж удвічі, але може зрости у 2015-му - експерт

Обсяги продажу нових легкових автомобілів в Україні за підсумками 2014 року становитимуть 92-96 тис. од., що у 2,1-2,2 раза менше, ніж у 2013 році, повідомляє генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

"Отже, автомобільний ринок України за поточний рік встановить новий негативний рекорд: буде продано лише 92-96 тис. нових автомобілів. Адже ще шість років тому Україна посідала сьоме місце в Європі з продажу нових автомобілів, пропустивши вперед лише Німеччину, Росію, Францію, Велику Британію, Італію та Іспанію. А за динамікою зростання обсягів продажу нових авто Україна впевнено лідирувала", - зазначає О.Назаренко в поширеному в середу повідомленні.

Він нагадує, що серед чинників, що "обвалили" авторинок, - втрата Криму, бойові дії в Донецькій і Луганській областях, спад економіки в країні, падіння ВВП, важка економіко-політична ситуація, зокрема девальвація гривні у 2-2,5 раза (долар упав із 8 грн до 17 грн, 20-21 грн - на чорному ринку).

"І на жаль, але на тлі депресії авторинку України дивно виглядають спроби уряду повністю розвалити авторинок і загнати його "в тінь" (введенням 5-відсоткового імпортного збору за нескасованого спецмита, підвищенням акцизного збору на легкові авто та введенням такого на вантажівки й автобуси, введенням "податку на розкіш": 25 тис. грн щорічно з власників авто з об'ємом двигуна понад 3 тис. куб. см)", - наголошує голова ВААІД.

Водночас, на його думку, якщо все-таки вдасться об стояти статус- кво в оподаткуванні автоімпорту та не допустити підвищення податків, можна прогнозувати, що обсяги автопродажу в 2015 році сягнуть 120-130 тис. од.

Як повідомлялося, деякі експерти припускали, що цього року обсяг продажу легкових авто не перевищать 91 тис. од.

За оцінкою інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting, нині на авторинку не залишилося автомобілів дешевше ніж 100 тис. грн, мінімальна вартість стартує зі 122 тис. грн, а з урахуванням податкових "нововведень" ціна легкових іномарок може зрости на 6-6,5%, вітчизняних - на 3-3,5%.

Чимало експертів припускають у 2015 році падіння авторинку на 20-40%.

В Україні в 2013 році було продано 201,6 тис. легкових автомобілів (на 7,4% менше, ніж роком раніше), зок р ема 182,5 тис. іномарок (на 4,5% менше).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА