12:30 13.01.2015

ВР прийняла за основу два законопроекти про зміни у законодавстві про судоустрій та судочинство

2 хв читати
ВР прийняла за основу два законопроекти про зміни у законодавстві про судоустрій та судочинство

Верховна Рада України підтримала в першому читанні президентський законопроект про забезпечення права на справедливий суд (№1656).

За цей законопроект у першому читанні проголосували 288 народних депутатів з 357 зареєстрованих у залі Верховної Ради України у вівторок.

Законопроект пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів України, що стосуються судоустрою та судочинства для ефективного забезпечення прав громадян на справедливий суд.

Зокрема, надаються права громадян, що стосуються гарантій рівності перед законом та судом, гласність і відкритість судового процесу, обов'язковість рішення суду про нормування неупередженого розподілу судових справ.

Законопроект передбачає, що інформаціящодо суду, який розглядає справу, стадія розгляду, місце і час засідання мають бути відкритими, а право бути присутніми на відкритому судовому засіданні не може обмежено. Документ також передбачає, що висновки Верховного суду України щодо застосування норм права будуть обов'язковими для суб'єктів владних повноважень, а суди будуть їх враховувати, щоб забезпечити однакове застосування норм права.

Проект закону також передбачає унормування питання створення судів та призначення суддів на адміністративні посади, оптимізація складу суден та їхньої діяльності.

У законопроекті зазначається, що органи виконавчої влади не можуть мати вплив на процедури утворення судів і визначення кількості суддів. У судах також буде зменшено кількість адміністративних посад, а склад суддів формуватиметься у відповідності з реальним навантаженням.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", Верховна Рада України підтримала законопроект у першому читанні про внесення змін до закону України про судоустрій і статус суддів щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади у відповідності з європейськими стандартами (№1497).

Під час обговорення народні депутати України дійшли рішення створити робочу групу, яка підготує до другого читання узгоджений законопроект про забезпечення права на справедливий суд, що базуватиметься на президентському законопроекті про забезпечення права на справедливий суд і на законопроекті №1497.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман вже дав доручення створити робочу групу для підготовки законопроекту до другого читання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА