12:03 14.01.2015

НБУ може називати банки-одержувачі рефінансування

2 хв читати
НБУ може називати банки-одержувачі рефінансування

Національний банк України (НБУ) має право оприлюднювати інформацію про реальних власників банків та називати банки, що отримали рефінансування, повідомляється на веб-сайті Нацбанку з посиланням на першого заступника глави центробанку Олександра Писарука.

"Абсолютно відкритою для суспільства відтепер буде і процедура надання банкам рефінансування", - зазначив перший заступник глави НБУ під час обговорення з банкірами законодавчих змін, ухвалених Верховною Радою наприкінці грудня минулого року.

Згідно з повідомленням, О.Писарук також відзначив недосконалу звітну дисципліну банків, яка знижує ефективність системи раннього реагування НБУ і виконання регулятором наглядових функцій у цілому.

"Одним із стратегічних завдань Національного банку України є введення суттєвих обмежень щодо кредитування банками пов’язаних осіб. Проведення таких операцій у значних обсягах сильно підриває стабільність банківського сектора", - вважає О.Писарук.

За його словами, вже розроблено низку проектів законодавчих змін, які дадуть змогу не лише більш чітко ідентифікувати пов'язаних осіб, а й значно посилять відповідальність власників і менеджменту банків за операції з пов'язаними особами, викривлення статистичної звітності та їх дії чи бездіяльність, що призвели до банкрутства банку.

Крім того, О.Писарук закликав банкірів розглянути можливість підписання меморандуму про реструктуризацію валютних кредитів.

У зв'язку з цим він зауважив, що Нацбанк розробив пакет законодавчих змін стосовно оподаткування операцій банків із конвертації валютних кредитів, і нині його розглядає парламент.

Згідно з повідомленням, НБУ також розробив та направив на розгляд Верховної Ради законопроекти, що, зокрема, врегульовують питання роботи банків з іпотечними кредитами, застави та реалізації банками рухомого майна, створення кредитного реєстру НБУ, оптимізації процедур припинення діяльності акціонерних товариств унаслідок їх ліквідації, захисту прав кредиторів.

При цьому завершується робота над законопроектом щодо посилення незалежності та інституційної спроможності НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА