16:13 14.01.2015

"Газпром": Або ЄС сам будує продовження "Турецького потоку", або втрачає 50 млрд куб. м газу на рік

2 хв читати
"Газпром": Або ЄС сам будує продовження "Турецького потоку", або втрачає 50 млрд куб. м газу на рік

Глава "Газпрому" Олексій Міллер під час першого візиту до РФ нового заступника голови Єврокомісії з енергетики Мароша Шефчовича доніс до нього нову переговорну позицію російської сторони. Український транзитний потік буде перенесено до Туреччини, і Європа має поспішати будувати газотранспортні потужності, щоб отримати цей газ у новій точці здачі-прийому на кордоні Туреччини і Греції. Також "Газпром" заявив, що будує свою переговорну позицію з ЄК, саме з огляду на нову ідею єдиного покупця, проголошену новими чиновниками Брюсселя.

Відповідаючи на запитання про нові підходи Єврокомісії до функціонування ринку газу в Європі, О.Міллер зазначив: "Ми свою стратегію і подальші дії організовуємо з огляду на план створення в ЄС Енергетичного союзу. Для нас це нові виклики і можливості. Сподіваємося, що створення Енергетичного союзу жодним чином не призведе до зниження надійності й безпеки енергопостачань".

Система "Південний потік" була морською магістраллю (з узгодженням її прокладення не було проблем) і сухопутним продовженням по території європейських країн. Сухопутні відведення в країнах Південної і Центральної Європи "Газпром" планував будувати в СП з національними енергетичними держкомпаніями. Єврокомісія заблокувала отримання проектом дозволів на будівництво труби на суші, і "Газпром" анулював проект.

Відповідаючи на запитання про долю проекту "Південний потік", глава "Газпрому" заявив: "Проект закрито. Газопровід "Турецький потік" є єдиним маршрутом, яким можуть постачати 63 млрд кубометрів російського газу, що поки що йде транзитом через Україну. Інших варіантів немає. Наші європейські партнери про це поінформовані, й тепер їхнім завданням є створення необхідної газотранспортної інфраструктури від кордону Туреччини і Греції".

"У них на це є максимум кілька років. Це дуже-дуже жорсткий графік. Щоб вкластися в ці терміни, роботу з будівництва нових магістральних газопроводів у країнах ЄС слід розпочати просто сьогодні. Інакше ці обсяги газу можуть виявитися на інших ринках", - застеріг О.Міллер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА