17:44 20.01.2015

Україна бере участь у СНД лише для захисту інтересів своїх громадян - Клімкін

2 хв читати
Україна бере участь у СНД лише для захисту інтересів своїх громадян - Клімкін

Для Києва Співдружність Незалежних Держав (СНД) є майданчиком для обстоювання інтересів, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Для нас СНД є насамперед організацією, де ми просуваємо фактично свої інтереси. Це пострадянська тусовка, яка формувалася в 90-ті роки... Для нас СНД на сьогодні відіграє роль виключно в тій площині, що стосується інтересів громадян України", - сказав П.Клімкін на брифінгу в Києві у вівторок.

За його словами, в 90-ті роки цю організацію було створено "на заміну СРСР", і у рамках СНД були укладені численні договори, що стосуються стандартів пенсійного забезпечення, взаємного визнання документів. "Ми нині працюємо над тим, щоб вирішити ці питання. Доки це відбувається, ці угоди мають допомагати не СНД, а громадянам України", - зазначив міністр.

"Тому ми маємо в цьому контексті суто практичний інтерес і аж ніякі $2 млн ми нікому платити не збираємося", - наголосив П.Клімкін.

Як відомо, СНД заснували глави РРФСР, Білорусі та України, підписавши наприкінці 1991 року "Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав". Після цього угоду ратифікувала Верховна Рада України. Водночас Україна не ратифікувала статуту СНД, тому де-юре вона не є державою-членом СНД, належачи лише до його держав-засновниць і держав-учасниць. У 2014 році РНБО ініціювала припинення головування України в СНД і вихід України зі Співдружності. У МЗС заявили, що вивчають можливі негативні наслідки у разі відмови України від участі в СНД.

У жовтні 2014 року в прес-службі виконавчого комітету СНД повідомили про те, що за півроку ніяких кроків у напрямі виходу з СНД зроблено не було, а також, що заяви про вихід зі складу СНД не були офіційними. "Це були неофіційні заяви. Жодних офіційних документів, що підтверджують намір України припинити участь в організації, ми не отримували", - заявив представник прес-служби виконкому.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА