10:35 22.01.2015

Компромісу щодо унітарного устрою України, європейського вибору та єдиної державної мови не може бути - Порошенко

3 хв читати
Компромісу щодо унітарного устрою України, європейського вибору та єдиної державної мови не може бути - Порошенко

Президент України Петро Порошенко у зверненні до співвітчизників з нагоди Дня соборності заявив, що Україна залишиться унітарною державою з єдиною державною мовою - українською.

"Нині майже 100% громадян підтримують єдину країну, і більшість українців бачить її саме унітарною, а не федеративною", - заявив глава держави у зверненні до співвітчизників.

Він наголосив, що для нього єдність країни і нації є такою ж цінністю, яких і для всіх українців.

"У мене є свої погляди на питання історії, мови, церкви. Але, попри те, що ці ідеї поділяє більшість співвітчизників, я маю враховувати думку меншості. Саме тому ми провадимо дуже зважену гуманітарну політику", - зазначив президент.

При цьому він наголосив, що є "принципові речі, які не можуть бути предметом для жодного компромісу". "Перше - Україна не буде федеративною, а залишиться унітарною державою. Друге - європейський вибір не підлягає дискусії. Третє - єдиною державною мовою є і буде українська. Але ніхто і ніколи не зазіхатиме на право людей розмовляти російською або іншими мовами, вільно користуватися ними вдома, на вулиці, на роботі. Додатковою гарантією такого права стане децентралізація, що торкнеться і гуманітарної політики", - запевнив П.Порошенко.

За словами президента, за останній рік на захист єдності і територіальної цілісності України піднялися "десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів, мільйони і мільйони громадян". "Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні", - підкреслив глава держави.

"Наш ворог грубо прорахувався: хотів нас знищити, а зробив сильними, як ніколи. Українська політична нація остаточно у твердилася на в сіх напрям к ах - західних, східних, північних, південних і центральних. Вона об'єднала представників різних етносів і носіїв різних мов. А наші російськомовні співвітчизники продемонстрували, що Україну російською мовою вони люблять не менше, ніж україномовні - українсько ю", - резюмував П.Порошенко.

День соборності був заснований в 1999 році указом другого президента Леоніда Кучми, враховуючи політичне й історичне значення об'єднання Української народної республіки (УНР) і За хі дно- У кра ї нс ь ко ї народної республіки (ЗУНР) у 1919 році для створення єдиної соборної української держави.

День свободи бу ло встановлен о у 2006 році третім президентом Віктором Ющенком і відзнача ли 22 листопада на честь "помаранчевої" революції.

30 грудня 2011 року четвертий президент України Віктор Янукович підписав указ "Про святкування в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят", згідно з яким 22 січня відзначається як День соборності і свободи України. В.Янукович визнав такими, що втратили силу, інші укази про святкування Дня соборності, а також указ від 19 листопада 2005 року про День свободи, підписаний попереднім президентом (2005-2010) В.Ющенко м.

22 січня 1919 року на Софі їв ській площі Києва був оголошений Акт злуки (возз'єднання) УНР і ЗУНР, проголошених на населених українцями територіях Російської та Австро-угорської імперій, що припинили на той час своє існування. На його основі ЗУНР входила до УНР як західн а област ь УНР. Проте, внаслідок складної міжнародної і внутрішньої ситуації, возз'єднання українських держав не було втілене в життя, їх адміністративні органи й далі дія л и незалежно. В Україні громадськість уперше широко відсвяткувала день возз'єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1990 року, коли люди утворили багатокілометрові живі ланцюги між містами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА