17:39 06.02.2015

Віце-прем'єр Кириленко підтримує заборону в Україні російських фільмів, що прославляють силовиків, але виступає за доопрацювання закону

3 хв читати
Віце-прем'єр Кириленко підтримує заборону в Україні російських фільмів, що прославляють силовиків, але виступає за доопрацювання закону

Віце-прем'єр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко вважає виправданою заборону трансляції в країні лише військових телефільмів російського виробництва.

"Я був і є прибічником заборони російських мілітаристських серіалів, які пропагують ФСБ, прикордонників, міліціонерів і митників-прикордонників, які зараз на сході України воюють проти нас зі зброєю в руках і вбивають наших хлопців", - сказав В. Кириленко на брифінгу в п'ятницю в Києві.

За його словами, це логічний і адаптований до сприйняття суспільством крок, що стосувався б 25-27% ефірної сітки телеканалів.

Віце-прем'єр висловив жаль, що під час ухвалення закону про заборону російських фільмів не було враховано багато поправок депутатів, і висловився за доопрацювання документа. Зокрема, він нагадав, що в останній момент була внесена поправка, що стосувалася всього російського кіно і при цьому вона дозволяє двояке трактування, "що ще більше ускладнює справу".

В. Кириленко також вважає, що закон має стимулювати виробництво вітчизняних фільмів про українську армію. "На мою думку, це (недосконалість ухвалення закону - ІФ) не зовсім добре, оскільки треба було діяти поступово і для досягнення певної мети. А мета ця, в моєму розумінні, як члена уряду і міністра культури - надати можливість нашим телевізійникам і кінематографістам знімати фільми про українців, про їхню боротьбу на сході за суверенітет, за своє місце у світі".

На думку В. Кириленка, серед російської кінопродукції є багато хороших художніх фільмів, які не потрібно забороняти.

"Якщо поправку трактувати як заборону на всю російську телекінопродукцію, то розмова має відбуватися - і таке трактування також внесено, на заборону тієї російської продукції, яка була знята з моменту початку українсько-російського збройного конфлікту", - додав він.

В. Кириленко також виступив за створення спільного колегіального органу з участю Міністерства інформаційної політики, Міністерства культури і Державного агентства з питань кіно для спільної з громадськістю цензури російської кінопродукції.

Як повідомлялося, 5 лютого Верховна Рада змінила українське законодавство, заборонивши демонстрацію фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами РФ після початку 2014 року.

У законопроекті була врахована одна з головних поправок: "В Україні забороняється розповсюдження і публічне демонстрування фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами Російської Федерації, а також фільмів, що пропагують (зокрема і подання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових або силових формувань Російської Федерації або їхніх окремих представників, і фільмів, сюжет яких прямо чи опосередковано пов'язаний з діяльністю зазначених органів або формувань".

Лідер фракції "Блоку Петра Порошенко" Юрій Луценко пояснив, що йдеться про фільми, що "прославляють державні та каральні органи держави-агресора".

На уточнювальне запитання, чи забороняє ця поправка всі фільми російського виробництва, Ю. Луценко відповів: "Так сталося, що тепер немає жодного російського фільму без пропаганди насильства і агресії проти України та прославлення їхніх каральних органів. Не ми винні, що сусідня держава мілітаризувала свою свідомість і намагається нав'язати її нам".

У свою чергу, перший віце-спікер парламенту Андрій Парубій роз'яснював напередодні, що Верховна Рада внесенням змін до законодавства щодо захисту інформаційного телерадіопростору України заборонила демонстрацію всіх фільмів російського виробництва. За його словами, заборона стосується всіх фільмів, вироблених у РФ, незалежно від року їх створення.

Співголова фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар пояснила: "Я пропонувала, щоб заборонили всі фільми, вироблені з початку російської агресії, тобто з 1 січня 2014 року, а також абсолютно всі, які пропагують органи влади держави-агресора".

"Водночас є стенограма, Олег Ляшко зачитав це як свою поправку, де є взагалі всі російські серіали, вироблені в Російській Федерації, тобто не в Радянському Союзі", - додала вона, зазначивши, що йдеться про фільми, зняті з 1991 року.

При цьому в стенограми вечірнього засідання парламенту зазначено, що спікер парламенту виніс на голосування, і народні депутати підтримали поправку №28, автором якої є В. Сюмар, і яка передбачає, що заборона поширюється на фільми, зняті після 1 січня 2014 року, а також на той продукт, який пропагує діяльність правоохоронних органів та збройних сил держави-агресора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА