12:20 19.02.2015

Порошенко закликав учасників "нормандського формату" "не робити вигляд", що події в Дебальцевому відповідають Мінським домовленостям

2 хв читати
Порошенко закликав учасників "нормандського формату" "не робити вигляд", що події в Дебальцевому відповідають Мінським домовленостям

Президент України Петро Порошенко закликав учасників переговорів у "нормандському форматі" - канцлера Німеччини Ангелу Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і президента РФ Володимира Путіна - не робити вигляд, що події в Дебальцевому в останні дні відповідають Мінським домовленостями.

"Петро Порошенко провів телефонну розмову в нормандському форматі. Глава Української держави закликав під час розмови "не робити вигляд, що події в Дебальцевому відповідають Мінським домовленостями". Він також закликав напрацювати чіткі гарантії на випадок, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості", - повідомляє прес-служба президента України в четвер.

Як наголошується в повідомленні, співрозмовники погодилися, що представникам Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ має бути надано повне сприяння і "сьогодні ж вони повинні отримати доступ для моніторингу і верифікації, особливо в зонах Донецького аеропорту, Горлівки, Первомайська та Широкиного, і в інших місцях, де сьогодні були обстріли".

Сторони погодилися, що відвід техніки від лінії протистояння за безпосереднього спостереження ОБСЄ можливий лише після того, як буде досягнуто повне припинення вогню. "Було домовлено, що центр моніторингу і контролю має завершити підготовку загального плану виведення важкої техніки, артилерії та ракетних систем залпового вогню", - повідомляє прес-служба.

Президент України також зажадав звільнити всіх полонених, зокрема і тих, які потрапили у полон поблизу м. Дебальцеве Донецької області.

Крім того, сторони домовилися, що цього тижня скоординують дії з виконання зазначених цілей на рівні міністрів закордонних справ.

Українська сторона наполягла, щоб до цих дискусій було також включено питання залучення миротворців "як за лінією зіткнення, так і за міждержавним кордоном України і Росії", заявили в прес-службі.

Як повідомляється на сайті уряду Німеччини, А. Меркель та П. Порошенко звернулися до В. Путіна з тим, щоб він використовував свій вплив на сепаратистів з метою спонукати їх до припинення вогню на сході України. "Крім того, щоб у вівторок, як про це домовилися в Мінську, почати відведення важкого озброєння", - йдеться в повідомленні.

На офіційному сайті глави французької держави йдеться про те, що під час розмови сторони розглянули наслідки подій в Дебальцевому Донецької області в контексті реалізації Мінських домовленостей. "Четверо лідерів домовилися імплементувати весь пакет домовленостей, досягнутих 12 лютого в Мінську: припинення вогню за всією лінією фронту без винятків, відведення важкого озброєння в узгоджені терміни, моніторинг цих дій спостерігачами ОБСЄ та забезпечення їм вільного доступу та безпеки, прискорення процесу обміну полоненими. Представники ОБСЄ мають зустрічатися з різними сторонами на місцях, щоб швидко реалізувати ці кроки", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА