19:12 19.02.2015

Порошенко дав низку доручень за результатами телефонних переговорів у нормандському форматі

3 хв читати
Порошенко дав низку доручень за результатами телефонних переговорів у нормандському форматі

Після телефонних переговорів у нормандському форматі президент України Петро Порошенко дав низку доручень, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Зокрема, президент доручив силовикам вжити заходів для якнайшвидшого звільнення полонених військовослужбовців", - сказав С.Цеголко, коментуючи агентству результати переговорів у нормандському форматі.

Крім того, за його словами, президент доручив Міністерству закордонних справ і українським військовим максимально сприяти місії ОБСЄ для отримання інформації про обстріл насамперед тих населених пунктів, які сьогодні обстрілюють бойовиків.

За словами С.Цеголка, місія ОБСЄ на постійній основі має інформувати лідерів країн "Нормандської четвірки" про виконання режиму припинення вогню.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко закликав учасників переговорів у нормандському форматі - канцлера Німеччини Ангелу Меркель, президента Франції Франсуа Олланда та президента РФ Володимира Путіна - не робити вигляд e, що те, що відбулося в Дебальцевому, відповідає Мінським домовленостям.

"Петро Порошенко провів телефонну розмову в нормандському форматі. Глава Української держави закликав під час розмови "не робити вигляд, що те, що відбулося в Дебальцевому, відповідає Мінським домовленостям". Він також закликав виробити чіткі гарантії на випадки, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості", - повідомляє прес-служба президента України в четвер.

Як зазначено в повідомленні, співрозмовники також погодилися, що представникам спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ має бути надано повне сприяння, і "сьогодні ж вони мають отримати доступ для моніторингу і верифікації, особливо в зоні донецького аеропорту, Горлівки, Первомайська та Широкиного, і в інших місцях, де сьогодні були обстріли".

Сторони погодилися, що відведення техніки від лінії протистояння за безпосереднього спостереження ОБСЄ можливе лише після того, як буде досягнуто всеосяжного припинення вогню. "Було домовлено, що центр із моніторингу та контролю має завершити підготовку спільного плану виведення важкої техніки, артилерії та ракетних систем залпового вогню", - повідомляє прес-служба.

Президент України також висловив вимогу звільнити всіх полонених, зокрема і тих, хто потрапив у полон у районі м. Дебальцевого Донецької області.

Крім того, сторони домовилися, що цього тижня скоординують дії з виконання зазначених цілей на рівні міністрів закордонних справ.

Українська сторона наполягла, щоб у ці дискусії було також включено питання залучення миротворців "і по лінії зіткнення, і міждержавного кордону України та Росії", заявили в прес-службі.

Як повідомляється на сайті уряду Німеччини, А.Меркель і П.Порошенко звернулися до В.Путіна з тим, щоб він використав свій вплив на сепаратистів із метою спонукати їх до припинення вогню на сході України. "Крім того, щоб у вівторок, як про це домовилися в Мінську, почати відведення важких озброєнь", - йдеться в повідомленні.

На офіційному сайті глави французької держави зазначено, що під час розмови сторони розглянули наслідки подій в м. Дебальцевому Донецької області в контексті реалізації Мінських домовленостей. "Четверо лідерів домовилися імплементувати весь пакет домовленостей, досягнутих 12 лютого у Мінську: припинення вогню на всій лінії фронту без винятків, відведення важкого озброєння в погоджені терміни, моніторинг цих дій спостерігачами ОБСЄ та забезпечення їм вільного доступу і безпеки, прискорення процесу обміну полоненими. Представники ОБСЄ мають зустрічатися з різними сторонами на місцях, щоб швидко реалізувати ці кроки", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА