14:32 24.02.2015

"Список Савченко" очолив президент РФ - депутат

3 хв читати
"Список Савченко" очолив президент РФ - депутат

Парламентська фракція "Батьківщина" оприлюднила Список Савченко" з 35 осіб, що мають відношення до фальсифікації кримінальної справи проти української льотчиці Надії Савченко. Список очолює президент Російської Федерації Володимир Путін, повідомляє сайт партії "Батьківщина" з посиланням на народного депутата України Івана Крулька.

"Список Савченко" - це список з 35 осіб, що мають безпосереднє відношення до викрадення, вивезення на територію РФ, незаконного утримання, фабрикування доказів і справи проти Надії Савченко... Це судді, прокурори, слідчі, ті, хто фінансував викрадення Надії, а також вище керівництво Росії, що ухвалювало політичне рішення про засудження Надії. Тому перший номер - президент РФ Володимир Путін", - заявив І. Крулько під час акції "FreeSavchenko" біля будівлі посольства Російської Федерації у Києві у вівторок, інформує прес-служба політичної сили.

Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар народного депутата В. Крулько Світлана Майструк, у "Списку Савченко" - директор ФСБ РФ Олександр Бортніков, перший заступник глави адміністрації президента РФ В'ячеслав Володін, голова слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, керівник управління взаємодії зі ЗМІ слідчого комітету РФ Володимир Маркін, радник президента РФ Владислав Сурков, лідер "ЛНР" Ігор Плотницький, член Ради Федерації Олександр Торшин, депутат Держдуми РФ Михайло Дегтярьов, глава делегації РФ у ПАРЄ Олексій Пушков та його заступник Леонід Слуцький, спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін та інші.

За словами В. Крульк а, список буде доповнюватися, а потім його через офіційні канали передадуть до посольств країн ЄС і США в Україні, представництво Європейської Комісії.

Народний депутат нагадав, що "Список Савченко" створено за аналогією зі "Списком Магнітського".

Учасники акції - громадські активісти, члени партії "Батьківщина" та депутати всіх фракцій ВР і Київської міськради - прийшли до будівлі посольства РФ в Україні у вівторок із плакатами "Врятувати Надію", "Надія Савченко голодує вже 74 дні", "Freedom to Nadiia Savchenko" і "Україні потрібна Надія". Учасники пікету написали фарбою на майданчику перед будівлею посольства всесвітньо відомий хештег "#FreeSavchenko".

В акції також брала участь сестра української льотчиці Віра Савченко. Вона зазначила, що стан здоров'я Надії погіршується з кожним днем, вона, як і раніше, відмовляється припинити голодування і п'є лише воду. "Вона продовжує триматися завдяки силі духу, незважаючи на повне виснаження організму", - сказала В. Савченко.

Як повідомлялося, Н.Савченко брала участь у подіях на сході України у складі українського добровольчого батальйону "Айдар". 8 липня 2014 року стало відомо, що вона перебуває в РФ у воронезькому слідчому ізоляторі. 24 вересня її етапували до СІЗО в Москві. Льотчицю звинувачують у пособництві у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під Луганськом.

Н.Савченко не визнає провину за пред'явленими їй обвинуваченнями і заявляє, що її викрали з України.

27 жовтня Басманний суд Москви ухвалив рішення про продовження терміну утримання її під вартою до 13 лютого 2015 року. На засіданні 7 листопада суд припинив провадження за скаргою захисту Н.Савченко на дії слідства. Народний депутат на знак протесту голодує з 12 грудня.

Н.Савченко в жовтні 2014 року була обрана депутатом Верховної Ради України, а потім її було включено до складу української делегації в ПАРЄ.

29 січня стало відомо, що стосовно Н.Савченко порушено кримінальну справу про незаконне перетинання кордону.

19 лютого М.Савченко звернулася з проханням про медичне обстеження незалежним консиліумом лікарів. На наступний день її адвокат Микола Полозов повідомив, що його підзахисну обстежила "якась медкомісія".

20 лютого Сестра Віра Савченко повідомила, що Н.Савченко повністю відмовилася від будь-яких процедур із підтримки життєдіяльності організму. За її словами, Надії "постійно мерзне", у неї низька температура тіла, а маса її тіла за час голодування зменшилася на 26%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА