10:32 25.02.2015

Україна, РФ і ЄК можуть 26-27 лютого в Брюсселі обговорити виконання газових домовленостей - Коболєв

2 хв читати
Україна, РФ і ЄК можуть 26-27 лютого в Брюсселі обговорити виконання газових домовленостей - Коболєв

Україна, Росія та Європейська Комісія можуть 26-27 лютого 2015 року в Брюсселі обговорити виконання газових домовленостей, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його словами, "Нафтогаз" неодноразово письмово звертався до "Газпрому" з вимогою пояснити невиконання російською компанією заявок на постачання раніше передоплаченого держхолдингом газу, але так і не отримав відповіді.

"Якщо ні, то приблизно наприкінці цього тижня, це четвер або п'ятниця, у нас будуть тристоронні переговори у Брюсселі, де, я сподіваюся, у присутності представників Єврокомісії ми отримаємо відповідь на це питання", - сказав він у вівторок увечері в ефірі "5 каналу".

А.Коболєв додав, що чинна процедура швидкого реагування на подібні ситуації передбачає проведення переговорів у найкоротші терміни, де конфліктуючі сторони розкривають свої позиції та намагаються знайти компроміс.

"Якщо компроміс буде знайдено - добре... Я сподіваюся, що компроміс буде знайдено, але якщо цього не станеться, то будуть судові наслідки, які матимуть фінансові наслідки для "Газпрому", - пояснив голова НАК.

А.Коболєв нагадав, що заявки і маршрути подачі російського газу в Україну, згідно з контрактом, мають виходити від диспетчерської "Укртрансгазу". У зв'язку з цим можливе отримання "Газпромом" запиту від управління магістральними газопроводами "Донбастрангаз" на отримання газу не є правомочним.

"Навіть якщо це "Донбасстрансгаз" або працівники, які там працюють чи працювали, які нині перебувають під контролем і впливом терористів, то ця організація ніколи не мала права і ніколи не зверталася безпосередньо до "Газпрому" з будь-яких питань. Це виробничий підрозділ "Укртрансгазу", - зазначив він.

При цьому юридичну адресу і місцерозташування "Донбастрансгазу" раніше було перенесено до Краматорська, додав голова "Нафтогазу".

"Я думаю, що цю позицію буде почуто в Європейському Союзі, і, я думаю, що ми спробуємо знайти розумний компроміс", - резюмував він.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" 19 лютого подав заявку на постачання 114 млн куб. м газу в Україну через газовимірювальні станції (ГВС) "Суджа", "Писаревка", "Сохрановка", "Валуйки", "Кобринь" і "Мозир". Водночас "Газпром" заявку української компанії не виконав.

У зв'язку з цим "Нафтогаз України" 23 лютого звернувся до ВАТ "Газпром" із вимогою пояснити невиконання заявки на постачання 22 лютого раніше передоплаченого газу: замість замовлених у рамках контракту 114 млн куб. м газу "Газпром" поставив лише 47 млн куб. м.

Водночас повідомлення про порушення контракту та Брюссельського тристороннього протоколу було направлено в Кабінет Міністрів України, Європейську Комісію, а також секретаріат Енергетичного співтовариства у рамках процедури швидкого реагування.

Раніше президент Росії Володимир Путін на засіданні Ради безпеки 20 лютого доручив голові уряду Дмитру Медведєву строго дотримуватися контрактів щодо постачання газу, укладених з Україною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньяху домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА