11:14 16.03.2015

Особливий порядок в окремих районах Донбасу має бути введено після позачергових місцевих виборів - законопроект

2 хв читати
Особливий порядок в окремих районах Донбасу має бути введено після позачергових місцевих виборів - законопроект

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про внесення зміни до статті 10 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", згідно з яким, зокрема, передбачено, що особливий порядок реалізується обраними на позачергових виборах органами місцевого самоврядування.

"Передбачений даним законом особливий порядок діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей реалізується виключно органами місцевого самоврядування, обраними на позачергових виборах, призначених і проведених у відповідності з Конституцією України, цим та іншими законами України", - йдеться в законопроекті.

Згідно з документом, ці демократичні вибори мають бути проведені після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також "бойовиків і найманців з території України" і в умовах недопущення незаконного втручання у виборчий процес, зокрема з боку незаконних збройних формувань.

Крім того, вони мають пройти "за участі у спостереженні за виборами міжнародних неупереджених спостерігачів, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів".

Також вибори мають відбутися в безпечних умов діяльності і безперешкодної участі офіційних спостерігачів у виборчому процесі;

У тексті проекту постанови зазначається, що вибори в окремих районах цих областей зможуть відбутися за забезпечення дотримання принципів політичного плюралізму та багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі, свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу до ЗМІ та відновлення з цією метою українського теле - та радіомовлення, обігу українських друкованих ЗМІ.

Крім цього, вибори відбудуться за дотримання гарантій вільного волевиявлення і таємного голосування, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені залишити місця проживання в окремих районах Донецької і Луганської областей" і "прозорого підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування та результатів місцевих виборів".

Підписаний президентом 16 вересня 2014 року закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" був ухвалений у виконання Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року. У ньому передбачено, що такий порядок вводиться на три роки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА