15:58 17.03.2015

НАБУ виступає за швидке скасування введеного з 13 березня 1,5% військового збору з валютних операцій

3 хв читати
НАБУ виступає за швидке скасування введеного з 13 березня 1,5% військового збору з валютних операцій

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) повідомляє про досягнення домовленості про швидке скасування нового податку на операції з валютою у вигляді 1,5-відсоткового військового збору, введеного поправками до Податкового кодексу від 2 березня, що набуло чинності 13 березня.

"Зміни, внесені цим законом у частині введення оподаткування військовим збором прибутків фізичних осіб по операціях з валютними цінностями, спричинили обурення банківської спільноти", - зазначає НАБУ.

Асоціація зазначає, що надіслала листа на адресу НБУ і Міністерства фінансів, а 16 березня її представники взяли участь у засіданні комітету Верховної Ради з питань митної і податкової політики для врегулювання цієї проблеми.

"За результатами засідання вдалося обстояти позицію банківської спільноти щодо виключення посилання на підпункт 165.1.51 у нормі підпункту 16(1), таким чином скасувати оподаткування військовим збором прибутків фізичних осіб по операціях з валютними цінностями", - повідомляє НАБУ.

Асоціація уточнює, що учасники засідання вирішили 18 березня розглянути відповідний законопроект, плануючи винести його на розгляд Верховної Ради до кінця поточного тижня.

У свою чергу Нацбанк повідомив, що це питання обговорювалося на зустрічі з банкірами 16 березня, на яку було запрошено директора департаменту податкової та митної політики й методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Миколу Чемерука.

"За його словами, Мінфін із метою врегулювання цього питання проводить консультації з представниками НБУ, Державної фіскальної служби та банків; найближчим часом будуть надані детальні роз'яснення учасникам ринку. Зараз зрозуміло, що податковий збір не поширюватиметься на увесь перелік банківських операцій, які можна вважати валютообмінними", - повідомив Нацбанк за підсумками зустрічі.

У Мінфіні зазначили, що розуміють проблематику, яка виникла для банківської спільноти через стягування військового збору з операцій з валютними цінностями, але наголошують, що в змінах до Податкового кодексу, підготовлених фінансовим відомством і поданих на розгляд до Верховної Ради, не було норм оподаткування пасивних прибутків і операцій з валютними цінностями.

"З метою врегулювання цього питання Міністерство фінансів України разом з представниками Національного банку України, Державної фіскальної служби, керівництвом Верховної Ради та профільного Комітету ВР з питань банківської діяльності відпрацьовує шляхи вирішення цього питання в найкоротші терміни", - сказано в повідомленні Мінфіну.

ДФС підтвердила, що питання стягування військового збору з валютних операцій обговорювали на нараді в парламентському комітеті з питань податкової та митної політики 16 березня.

"За результатами обговорення учасники наради дійшли загального висновку про необхідність внесення таких змін до Податкового кодексу України найближчим часом", - зазначено в повідомленні ДФС.

Інформоване джерело пояснило агентству, що цю норму додала до закону № 211-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України" лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко з голосу. Документ приймали терміново у рамках пакета, який дава змогу Україні розраховувати на отримання нового кредиту МВФ на $17,5 млрд, тому цю норму не опрацювали докладно.

Водночас досі відкритим є питання сплати 1,5% збору з усіх операцій, зокрема карткових, до внесення правок у документ, стверджує співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, цей закон передбачає, що з 13 березня усі прибутки від операцій з валютними цінностями (окрім цінних паперів), пов'язані з переходом права власності на такі валютні цінності, обкладаються військовим збором за ставкою 1,5%, хоча в країні вже існує пенсійний збір з операцій з купівлі готівкової валюти, який від початку 2015 року було збільшено вчетверо - до 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА