20:31 19.03.2015

ВР направила урядовий законопроект про посилення захисту кредиторів на доопрацювання

2 хв читати
ВР направила урядовий законопроект про посилення захисту кредиторів на доопрацювання

Верховна Рада відправила на доопрацювання урядовий законопроект №2382, який передбачає вдосконалення механізмів захисту прав кредиторів та процедури реалізації майна боржника в процедурі банкрутства.

За таке рішення проголосували 235 депутатів.

Заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, представляючи законопроект, повідомила, що його норми дозволять Україні піднятися з 96-го на 81-е місце в рейтингу Doing Business, залучити до країни інвесторів та створити понад 50 тис. робочих місць.

Депутати розкритикували законопроект, оскільки він містить механізм стягування з боржників коштів через господарські суди у безперечному порядку, а це значно спростить можливість рейдерських атак на підприємства.

Законопроект №2382 було зареєстровано у ВР 16 березня.

Згідно з документом Кабмін пропонує ввести норму, згідно з якою одна зі сторін господарського договору може звернутися до суду й отримати судовий наказ про стягнення з другої сторони договору суми в розмірі до 200 мінімальних зарплат.

Кабмін також пропонує надати індивідуальному кредитору веб-доступ до інформації щодо неплатоспроможного боржника (арбітражний керуючий повинен буде розкривати інформацію про боржника на спеціалізованому сайті), розширити права кредиторів у процесі провадження справи щодо неплатоспроможності (у процедурі розпорядження майном кредитор отримає право попереднього погодження значних правочинів щодо майна боржника, вчинення яких погоджене розпорядником майна).

Крім того, в законопроекті пропонується вдосконалити нормативно-правове регулювання цільового призначення кредитів, які має право отримувати неплатоспроможний боржник (проект передбачає, що в процедурі розпорядження майном неплатоспроможний боржник має право отримати кредити для фінансування поточних витрат, а в процедурі санації – також і для оздоровлення свого фінансово-господарського стану).

Законопроект також передбачає скорочення тривалості процедури банкрутства шляхом встановлення чітких термінів погодження органами, уповноваженими управляти державним майном, планів санації, мирових угод та переліків ліквідаційних мас, а також змін і доповнень до них під час банкрутств держпідприємств або підприємств із держчасткою понад 50%.

З метою оптимізації процесу примусового виконання рішень органами державної виконавчої служби в законопроекті Кабмін запропонував встановити, що документи виконавчого провадження можуть надсилатися адресатам в електронному вигляді, а копії постанов держвиконавця - кур'єром.

Уряд пропонує спростити процедуру реєстрації обтяження майна боржника шляхом надання держвиконавцям повноважень державного реєстратора щодо реєстрації обтяжень та передбачити, що у разі, якщо майно боржника передано на реалізацію, а шестимісячний термін закінчився, то повторна оцінка майна в цьому випадку не проводиться.

Кабмін також пропонує ввести єдиний підхід до реалізації земельних ділянок у виконавчому провадженні та запровадити наказну форму господарського процесу, що відповідає міжнародним принципам здійснення справедливого та ефективного правосуддя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА