15:27 27.03.2015

Коломойський припускає розгляди в арбітражі щодо несплати державою за видобутий "Укрнафтою" газ

2 хв читати
Коломойський припускає розгляди в арбітражі щодо несплати державою за видобутий "Укрнафтою" газ

Бізнесмен Ігор Коломойський не виключає розглядів у Лондонському міжнародному арбітражному суді щодо несплати державою в особі НАК "Нафтогаз України" видобутого ПАТ "Укрнафта" природного газу.

"Триває підготовка до судового процесу щодо цих 10,5 млрд куб. м, і ми отримаємо або мирову угоду, або взаєморозуміння, або вердикт трибуналу, міжнародного, до речі, а не українського", - сказав він в ефірі програми "Право на владу" на "1+1" у четвер увечері.

За його словами, впродовж кількох років НАК "Нафтогаз України", що є мажоритарним акціонером "Укрнафти", не сплатив за видобутий компанією газ в обсязі 10,5 млрд куб. м.

Через це, зазначив він, "Укрнафта" зазнає труднощів з наявністю "живих грошей" для оплати рентних платежів і дивідендів. Зокрема, державі в особі держхолдингу "Укрнафта" має виплатити ще близько 1,8 млрд грн дивідендів, міноритаріям - близько 2,5 млрд грн.

"Нехай розрахується хоч трохи, і ми тоді заплатимо і дивіденди, і ренту, і все заплатимо, з приватними акціонерами розрахуємося", - сказав бізнесмен.

Водночас І.Коломойський вважає, що сторони зможуть досягти компромісного рішення, оскільки консультації й переговори "відбуваються в конструктивному руслі".

"Я захищатиму зі своїми партнерами, акціонерами свої права згідно з чинним законодавством і згідно з тими укладеними угодами; згідно з Енергетичною хартією, згідно із захистом прав інвестицій в Україні. Тому в мене немає жодних проблем і сумнівів, що ми знаходитимемо спільну мову з нашим партнером і мажоритарним акціонером НАК "Нафтогаз". Ми проводимо постійні консультації та переговори, вони відбуваються досить продуктивно, в конструктивному руслі", - додав він.

Як повідомлялося, в січні 2010 року було укладено угоду про співпрацю та взаєморозуміння держави й міноритарних акціонерів, які сукупно володіють понад 90% "Укрнафта". Підписантами угоди з боку держави виступили НАК "Нафтогаз України" (володіє 50%+1 акція "Укрнафти"), з боку міноритаріїв - пов'язані з групою "Приват" компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Managament Limited, Balliotti Enterprises Limited, Renalda Investments Limited (володіють 40,4% "Укрнафти"). Окрім того, свій підпис під документом як третя сторона поставив представник "Укрнафти".

Угода, зокрема, передбачає, що НАК делегує в наглядову раду "Укрнафти" шістьох представників, міноритарних акціонерів - п'ятьох. Голова правління "Укрнафти" має обиратися зборами із запропонованих міноритаріями кандидатів.

Щодо економічної політики сторони, зокрема, зобов'язалися діяти так, щоб реалізація ними своїх корпоративних прав не завдавала збитків і не створювала загрози правам інших сторін.

Згідно з документом, будь-який спор, що виникає через цю угоду, має вирішуватися лише Лондонським судом міжнародного арбітражу.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА