16:46 29.03.2015

Над незалежними кримськотатарськими ЗМІ в Криму нависла реальна загроза закриття - заява меджлісу

2 хв читати
Над незалежними кримськотатарськими ЗМІ в Криму нависла реальна загроза закриття - заява меджлісу

Меджліс кримськотатарського народу вважає, що закриття на півострові незалежних кримськотатарських ЗМІ є порушенням прав корінного народу Криму, і закликає співвітчизників і кримчан усіх національностей "спільно захищати права людини і права народів".

Про це йдеться в заяві меджлісу "Про загрозу закриттю незалежних кримськотатарських ЗМІ в Криму", опублікованому в неділю на його офіційній сторінці в Facebook.

"У становлення незалежних кримськотатарських ЗМІ, створених в роки повернення кримськотатарського народу на свою Батьківщину, вкладено величезні зусилля тисяч людей, які усвідомлюють особливу роль ЗМІ рідною мовою в процесі відродження, збереження і розвитку кримськотатарської мови, культури, національних традицій", - зазначено в документі.

Водночас, зазначають у Меджлісі, єдиною причиною припинення з 1 квітня 2015 року мовлення єдиних у світі кримськотатарського телевізійного каналу "ATR", дитячого телевізійного каналу "Лялі" і радіостанції "Мейдан", виходу друкованрих видань "Авдет", "Къырым" та інших, діяльності інформаційного агентства "QHA", є відмова влади в їх перереєстрації.

"Керівники і творчі колективи вказаних ЗМІ неодноразово направляли документи для перереєстрації на адресу уповноважених владою органів, але щоразу діставали невмотивовані відмови в продовженні своєї діяльності. Такі дискримінаційні дії влади, що призводять до припинення діяльності незалежних кримськотатарських ЗМІ, спричинили масове обурення кримських татар", - зазначено в заяві.

Автори документа зазначили, що народна акція "Не вбивайте АТР" проводиться не лише в Криму, а й у країнах, де проживає кримськотатарська діаспора. Проти дискримінації та загрози закриттю незалежних кримськотатарських ЗМІ також виступили відомі правозахисники, журналісти й громадські діячі Росії.

Крім того, нагадали в Меджлісі, проблема дискримінації кримськотатарських ЗМІ стала предметом обговорення на міжнародному рівні, зокрема, на березневих зустрічах 2015 року з членами фракції Групи європейських консерваторів і реформаторів у Європарламенті, в Комітеті ООН з прав людини, на зустрічі з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс, на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом під час його візиту до України, на спеціальних слуханнях підкомітету з питань безпеки й оборони Європарламенту.

"Спираючись на статтю 16 Декларації ООН про права корінних народів, що передбачає, що "корінні народи мають право створювати свої власні засоби масової інформації своїми мовами й отримувати доступ до всіх видів засобів масової інформації, що не належать корінним народам, без будь-якої дискримінації", меджліс кримськотатарського народу розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу. Меджліс кримськотатарського народу закликає всіх співвітчизників і жителів Криму різних національностей спільно захищати права людини і права народів", - зазначено в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА