14:16 09.04.2015

ВР підтримала законопроект нардепа Шухевича про правовий статус учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, зокрема й УПА

2 хв читати
ВР підтримала законопроект нардепа Шухевича про правовий статус учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, зокрема й УПА

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, визнає такими всі організації, які боролися у XX столітті за незалежність України, зокрема Українську повстанську армію (УПА).

На підтримку відповідного законопроекту №2538-1 на засіданні в четвер проголосував 271 народний депутат.

Як повідомлялося, відповідний законопроект вніс народний депутат фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Шухевич. Документ був зареєстрований у Верховній Раді 7 квітня; його ініціатором значаться Ю. Шухевич та "авторський колектив".

Згідно з ухваленим законом, борцями на незалежність України у ХХ столітті визнаються особи, які брали участь у всіх формах політичної збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України у ХХ столітті у складі таких органів влади і формувань, як УНР, Українська держава, ЗУНР, Карпатська Україна, що діяли на території України у 1917-30 рр. повстанські та партизанські загони, "Українська військова організація", "Організація українських націоналістів", "Українська повстанська армія" та інших структур, що існували до 24 серпня 1991 року і діяли з метою встановлення незалежності України.

"Держава визнає, що борці на незалежність у ХХ столітті відіграли головну роль у відновленні української державності, проголошеної актом 24 серпня 1991 року", - йдеться в законі.

Крім того, закон передбачає, що держава може надавати держгарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність у ХХ столітті та членам їхніх сімей. Крім того, держава визнає нагороди і військові ступені борців за незалежність, які були їм надані структурами і формуваннями.

Ю. Шухевич, 1933 р. - український політичний діяч, радянський дисидент і політв'язень, голова УНА-УНСО у 1990-1994 та 2005-2014 рр. Є сином керівника підпілля ОУН(б) і головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, який загинув у 1950р.

Брав участь у парламентських виборах 26 жовтня 2014 року за списками Радикальної партії Олега Ляшка, після чого став народним депутатом України VIII скликання. У зв'язку з участю у виборах пішов з посади голови УНА-УНСО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА