16:05 20.04.2015

Оплату електроенергії з Росії припинено з 10 квітня - Демчишин про зону АТО

2 хв читати
Оплату електроенергії з Росії припинено з 10 квітня - Демчишин про зону АТО

Україна з 10 квітня не оплачує електроенергію, що надходить з Росії на територію зони АТО, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на прес-конференції в Києві в понеділок.

"З 10 квітня ми не оплачуємо електроенергію, що постачається з Росії", - сказав він, коментуючи ситуацію з неплатежами за енергоресурси в зоні АТО.

За словами міністра, рівень розрахунків з ДП "Енергоринок" за відпущену електроенергію становить 80-85%. Найбільші обсяги заборгованості сформовані в зоні АТО і водоканалами.

Раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Светелік Олександр повідомив, що Україна порушує завдання найближчим часом відмовитися від імпорту електроенергії, що було розпочато наприкінці минулого року з Росії. За його словами, з початку квітня імпорт російської електроенергії практично повністю припинено. При цьому планований рівень імпортних поставок становитиме не більш 5 млн кВт-год на місяць.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України наказом від 23 січня 2015 року виключило з переліку міждержавних ліній електропередач (ЛЕП) чотири лінії, які пролягають між РФ і зоною АТО.

НЕК "Укренерго", що експлуатує магістральні та міждержавні лінії електропередачі, заявило, що з 16 квітня ведення режиму роботи ОЕС України у реальному часі та ведення обліку електроенергії здійснюватиметься без урахування ЛЕП 500 кВ "Перемога-Шахти", 330 кВ "Південна - Ростовська", 220 кВ "Амвросієвка - Таганрог", 110 кВ "Квашине - Тягова - Матвіїв Курган", 110 кВ "Центральна - Тягова - відпайка на ПС Гундарівка", що розташовані на непідконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей.

Раніше В. Демчишин зазначав, що частка електроенергії, що імпортується з РФ, надходить до зони АТО, і його відомство працює над тим, щоб припинити цей процес у зв'язку з критично низьким рівнем платежів з цієї частини Донбасу.

Наприкінці грудня 2014 року ВАТ "Інтер РАО" і держпідприємство "Укрінтеренерго" уклали договір на експорт електроенергії з ЄЕС Росії до об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України. Річний контракт передбачає рівномірний графік постачань об'ємом до 1,5 ГВт. Паралельно для надійного і безперебійного енергопостачання Криму укладено другу угоду між дочірньою структурою "Інтер РАО" - "Центром здійснення розрахунків (ЦЗР) - і "Укрінтеренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА