14:09 22.04.2015

Обвалу цін на житлову нерухомість цього року не буде - АФНУ

3 хв читати
Обвалу цін на житлову нерухомість цього року не буде - АФНУ

Зниження цін на житлову нерухомість в містах-мільйонниках України у 2015 році може становити близько 10% у доларовому еквіваленті, але критичного обвалу не буде, якщо ситуація в країні не зміниться, вважають експерти Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ).

Президент АФНУ Сергій Злидень вважає очікування падіння вартості житлової нерухомості на 45-50%, як це сталося у 2009 році, однією із серйозних сьогоднішніх помилок експертів.

"Існує кілька міфів про те, що ринок нерухомості зовсім упав, і падіння триватиме, а однокімнатну квартиру в Києві вже можна придбати за $19 тис. Називаючи такі цифри, експерти забувають про класифікацію об'єктів, їх місцезнаходження і стан. Така ціна - це чимало, якщо під квартирою мається на увазі кімната в "малосімейці" площею 15-16 кв. м або "гостинці" загальною площею 21-24 кв. м", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Якщо йдеться про повноцінну однокімнатну квартиру площею 35-52 кв. м, її ціна в середньому по Києву становить $1,3 тис. за кв. м. Наприклад, квартири на Харківському масиві по лінії метро і площею 42-52 кв. м коштують в межах $60-70 тис. Хрущовки в районах зі слабо розвиненою інфраструктурою коштують в районі $1,2-1,25 тис. кв. м.

В АФНУ відзначають, що обвалу цін не відбувається і не відбудеться за рахунок індексації квадратного метра на первинному ринку, що дає можливість продавцям на вторинному ринку утримувати ціну на рівні $1-1,5 тис. за кв. м.

Як повідомив керівник комітету АФНУ із питань сертифікації та навчання Артур Пилипчук, на ринку продажу житлової нерухомості у 2014 році ціни в середньому скоротилися на 20% в доларовому еквіваленті, і зросли на 60-80% у гривневому. У 2015 році зниження може бути близько 10% в доларовому еквіваленті, але різкого падіння цін не очікується, якщо ситуація в країні не зміниться.

За даними статистики АФНУ, що ґрунтуються на реальних угодах, реальний відсоток торгу під час здійснення угоди становить наразі не 30%, як стверджують деякі експерти, а лише 6,8% (у 2013 році - 6,5%) за умови грамотно сформованої цінової політики. Середній термін експозиції становить 4,8 місяця, при тому, що до кризи, у 2013 році, цей показник становив 4,5 міс.

За словами С.Злидня, платоспроможний попит на ринку є, він просто вичікує в надії придбати вигідніше.

За прогнозами АФНУ, ситуація на ринку нерухомості залежить від подальшого розвитку геополітичної та економічної ситуації в Україні, а також тривалості військового протистояння агресії на сході країни. Однак, якщо говорити про продаж, то тут, найімовірінше, ситуація буде стабільно песимістичною, хоча темпи зниження падають, і це вже можна розцінювати як певний позитив.

За словами А.Пилипчука, очікується пожвавлення ринку оренди соціального житла у 2015 році Ціни оренди при цьому зростуть, але незначно, у зв'язку зі зростанням попиту і витрат на утримання нерухомості.

В АФНУ відзначають, що зміцнення нацвалюти в першому кварталі 2015 року сприяло сплеску ділової активності наприкінці березня-квітні на вторинному ринку. На первинному ринку ситуація аналогічна 2014 року: інвестування на тлі недовіри до банківської системи, дедалі частіше купівля житла здійснюється для особистого користування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА