18:47 24.04.2015

Київ вимагає від Москви негайного звільнення українців, яких незаконно утримують на території РФ

3 хв читати
Київ вимагає від Москви негайного звільнення українців, яких незаконно утримують на території РФ

Міністерство закордонних справ України заявляє про неприпустимість утримання на території Російської Федерації українських громадян і вимагає їх негайного звільнення.

" 21 квітня ц.р. рішенням Північно-Кавказького окружного військового суду за обвинуваченнями у тероризмі засуджено до позбавлення волі громадянина України Олексія Чирнія, арештованого у травні 2014 року окупаційною владою в Автономній Республіці Крим за обвинуваченням у "терористичній діяльності". Міністерство закордонних справ України вкотре висловлює обурення у зв'язку з фактами порушення прав людини, допущеними під час затримання громадянина України, а також протиправними діями щодо нього під час утримання і проведення слідчих дій", - йдеться в поширеному в п'ятницю коментарі МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві країни наголосили, що в ході зустрічей з консульською посадовою особою Посольства України в Російській Федерації, перша з яких через ігнорування російською стороною наших численних клопотань відбулася лише через 5 місяців після затримання, Олексій Чирній повідомив про застосування до нього тортур співробітниками російських правоохоронних органів під час затримання у травні 2014 року на території Автономної Республіки Крим. Зокрема, його жорстоко били, застосовували заходи психологічного тиску та залякування з метою отримання відповідних неправдивих свідчень.

"Зазначені дії ставлять під сумнів наявність законних підстав для кримінального переслідування та об’єктивність розгляду справи О.Чирнія. Окрім того, отримані внаслідок незаконних дій свідчення Олексія Чирнія використовуються для обвинувачення у тероризмі інших затриманих російськими правоохоронними органами в Автономній Республіці Крим громадян України – Олега Сенцова та Олександра Кольченка, що повністю нівелює об’єктивність слідства та притягнення їх до кримінальної відповідальності", - наголосили в МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України вкотре наголошує на неприпустимості та протиправності подальшого утримання на території Росії громадян України, затриманих російською окупаційною владою в Автономній Республіці Крим за обвинуваченнями в тероризмі, та звертається до Російської Сторони з вимогою про їх негайне звільнення та повернення в Україну", - зазначили в МЗС.

Як повідомлялося, у вівторок, 21 квітня, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс обвинувальний вирок громадянину України О.Чирнію у справі про підготовку теракту 9 травня 2014 року в Сімферополі.

Суд призначив О.Чирнію покарання у вигляді семи років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

О.Чирнію було пред'явлено звинувачення за п. 5 ст. 205, ч. 3 ст. 205, ч. 3 ст. 30, ч. 3 ст. 222 КК РФ.

Підсудний визнав свою вину в інкримінованих злочинах і уклав досудову угоду про співпрацю.

Як повідомлялося, 30 травня минулого року у ФСБ Росії повідомили про затримання на території Криму членів диверсійно-терористичної групи "Правого сектора" (організація, заборонена в РФ) - О.Сенцова (український режисер - ІФ), Геннадія Афанасьєва, О.Чирнія, Олександра Кольченка, яких підозрювали в підготовці диверсійно-терористичних актів у низці міст півострова.

За інформацією спецслужб, затримані готувалися "у складі терористичної орагнізації вчинення вибухів в ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" та пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації "Російська громада Криму" та представництва партії "Єдина Росія" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року".

Мосміськсуд 25 грудня визнав Г.Афанасьєва винним за ч. 2 ст. 205 КК РФ (терористичний акт) і засудив його до семи років колонії суворого режиму. Його справу було виділено в окреме провадження і розглянуто в особливому порядку, оскільки він пішов на угоду зі слідством.

О.Сенцов, звинувачений у підготовці терактів у Криму, перебуває в одному з московських СІЗО. 8 квітня Лефортовський суд Москви продовжив його арешт до 11 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА