11:39 29.04.2015

У Раді Європи задоволені діями української влади з виправлення порушень прав людини у двох харківських колоніях

2 хв читати
У Раді Європи задоволені діями української влади з виправлення порушень прав людини у двох харківських колоніях

Комітет з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Ради Європи вважає, що українській владі вдалося добитися позитивних змін у питанні умов тримання ув'язнених в Олексіївській виправній колонії №25 та Темнівській виправній колонії №100 у Харківській області.

В оприлюдненій у середу доповіді комітету за результатами візиту в Україну у вересні 2014 року зазначено, що в цих пенітенціарних закладах були серйозні проблеми в питаннях поганого поводження з ув'язненими.

Так, було відзначено такі види поганого поводження і катувань, як інтенсивне побиття, зґвалтування з використанням палиць, використання гамівних сорочок і стискання живота мотузяними петлями до дефекації ув'язнених, обливання водою під тиском із пожежних кранів.

"Викликає занепокоєння, що в деяких випадках фізичне погане поводження було, за твердженнями, здійснене вищими представниками персоналу", - зазначено в доповіді.

Представники Комітету із запобігання катуванням дійшли висновку, що в колоніях створено атмосферу страху, яка проявляється, зокрема, у відмові деяким ув'язненим спілкуватися з європейськими експертами.

У закладах відзначено наявність "відповідальних ув'язнених", яким надано права стежити за іншими ув'язненими, здійснювати обшуки та інформувати про все тюремне начальство (наприклад, про зміст телефонних розмов).

Водночас у документі зазначено, що на початку 2015 року директорів колоній №25 та №100 було звільнено і замість них призначено нових, а в січні 2015 року було розпочато два розслідування за обвинуваченнями в поганому ставленні до ув'язнених у колонії №100, результати наразі невідомі.

Оцінюючи тримання під вартою засуджених до довічного ув'язнення, комітет зазначив, що тепер такі ув'язнені мають однакові права на відвідування (одне короткострокове - раз на місяць, одне довгострокове - раз на три місяці), а персонал колоній відмовився від використання спеціальних собак під час їх супроводу. Водночас було зазначено, що довічно ув'язнені, як і раніше, мають залишатися у своїх камерах протягом 23 годин на день, а у разі виходу з камер на них одягають наручники.

"На основі наявної інформації комітет дійшов висновку, що сторінку перевернуто, і рішучі дії, яких вживає відповідна влада, спрямовані на боротьбу з феноменом поганого поводження та залякування ув'язнених у колоніях", - написано в доповіді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА