18:35 12.05.2015

ВР ухвалила закон про правовий режим воєнного стану

4 хв читати
ВР ухвалила закон про правовий режим воєнного стану

Верховна Рада ухвалила в цілому внесений президентом України Петром Порошенком проект закону (№2541) про правовий режим воєнного стану в країні.

За цей законопроект проголосували 254 народні депутати на пленарному засіданні у вівторок.

У першому читанні цю законодавчу ініціативу депутати прийняли 9 квітня.

Як повідомив на засіданні у вівторок під час обговорення законопроекту керівник комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський, комітет під час його підготовки до другого читання розглянув 88 поправок, з яких повністю врахував 33.

Законопроект визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб.

У законодавчій ініціативі прописано заходи, яких може вживати військове командування спільно з військовими адміністраціями для встановлення правового режиму воєнного стану.

Вони, зокрема, можуть встановлювати посилену охорону важливих об'єктів національної економіки та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення, вводити особливий режим їхньої роботи; запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб; використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно держпідприємств для потреб держави.

Крім того, військове командування та військові адміністрації можуть запроваджувати комендантську годину, а також "інтернувати" (примусово оселяти) громадян інших держав, які загрожують нападом або здійснюють агресію проти України.

Вони також можуть обмежувати свободу пересування громадян, перевіряти документи, а в разі потреби - здійснювати огляд приміщень, речей, вантажів, службових приміщень і житла громадян, забороняти проведення масових заходів (страйків, масових зібрань та акцій).

В умовах воєнного стану військове командування та адміністрації можуть регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств і видавництв, забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними речовинами, алкогольними напоями; встановлювати особливий режим у сфері виробництва та реалізації ліків, до складу яких входять наркотичні засоби.

Окрім цього, військове командування та адміністрації можуть вилучати у громадян, які перебувають на території областей, у межах яких точаться бойові дії (окрім громадян, які самостійно або у складі добровільних об'єднань висловили бажання захищати територіальну цілісність та безпеку держави і у встановленому законом порядку повідомили про своє існування Збройні сили України), вогнепальну зброю і боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ та організацій також навчальну і бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини.

Також можуть встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність із розквартирування військовослужбовців, окрім цього, на час залучення працюючої людини до виконання трудової повинності поза місцем її роботи за трудовим договором за нею після закінчення виконання таких робіт зберігається відповідне робоче місце (посада).

Йдеться, окрім іншого, і про право військового командування та адміністрацій розглядати питання діяльності політичних партій, громадських об'єднань, якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

"Передбачається, що запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану провадиться відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України типового плану запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях", - йдеться в пояснювальній записці.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на самому засіданні парламентарі врахували поправку, згідно з якою в указі президента про введення воєнного стану має бути обґрунтовано необхідність його введення, зазначено межі територій, на яких його вводять, час введення і термін, на який його вводять.

Водночас, згідно з ухваленими комітетом правками, "до закінчення терміну, на який було введено воєнний стан, та за умови усунення загрози нападу чи небезпеки державної незалежності України, її територіальній цілісності президент України може прийняти указ про скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях, про що має бути негайно оголошено через засоби масової інформації".

В указі має бути зазначено завдання військового командування, військової адміністрації, органів місцевого самоврядування щодо здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Законом передбачається, що воєнний стан вводиться згідно з указом президента на всій території України або в окремих її регіонах, затверджених Верховною Радою, і припиняється після закінчення терміну, на який його було введено.

Як повідомлялося, 12 березня президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 18 лютого "Про додаткові заходи щодо зміцнення національної безпеки України".

Згідно з документом, відповідно до рішення РНБО схвалено законопроект про зміни до закону України "Про правовий режим воєнного стану", президенту запропоновано внести його на розгляд Верховної Ради як невідкладний.

Секретар РНБО Олександр Турчинов після засідання 18 лютого зазначив, що РНБО схвалила зміни до закону про правовий режим воєнного стану. За його словами, відповідний закон був ухвалено багато років тому і він не відповідає вимогам сьогодення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА