14:00 14.05.2015

Законопроект про власність у багатоквартирному будинку знищує монополію жеків, дасть змогу муніципалітетам призначати керівників - Мінрегіон

2 хв читати
Законопроект про власність у багатоквартирному будинку знищує монополію жеків, дасть змогу муніципалітетам призначати керівників - Мінрегіон

Ухвалений Верховною Радою в другому читанні і в цілому проект закону про право власності у багатоквартирному будинку знищує монополію житлово-експлуатаційних контор (ЖЕК) і дасть змогу мешканцям самостійно управляти будинком шляхом створення об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або передачі на договірній основі таких функцій керівникові.

Як повідомило Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства (Мінрегіон) в четвер, функції управління багатоквартирним будинком можуть бути передані фізичній або юридичній особі повністю або частково.

"Співвласникам надається можливість впродовж року вибрати форму управління для свого будинку. У разі невизначення впродовж одного року співвласниками форми управління будинком орган місцевого самоврядування на конкурсній основі призначить керівника терміном на один рік", - уточнюється в повідомленні.

Згідно з повідомленням, у разі призначення тимчасового керівника багатоквартирного будинку місцевими органами влади ціна за послуги управління встановлюється згідно з методикою, яка затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері житлово-комунального господарства, при цьому договір з керівником від імені співвласників укладає представник муніципалітету.

"Проте в будь-який момент співвласники будинків можуть відмовитися від призначеного керівника і самостійно ухвалити рішення щодо способу і форми управління будинком", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 256 голосами в четвер ухвалила в другому читанні урядовий проект закону №1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

"Хочу звернути увагу, що були спрямовані на правову експертизу норми щодо конституційності цього законопроекту, і в нас є висновки судді Конституційного суду ще першого скликання, до яких велика повага, щодо конституційності цього закону", - зазначила під час обговорення цього законопроекту заступник глави комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак.

В той же час в зауваженнях Головного юридичного управління апарату Верховної Водночас у зауваженнях Головного юридичного управління апарату Верховної Ради від 22 квітня 2015 року до вказаного законопроекту до другого читання зазначено, що документ потребує значного техніко-юридичного доопрацювання і юруправління звертає увагу на наявність у законопроекті низки положень, які суперечать чинним законам і Конституції України.

Зокрема, йдеться про положення законопроекту в частині визначення права власності на земельну ділянку під багатоквартирним будинком, передачі функцій управління багатоквартирним будинком і розмежування прав та обов'язків власників багатоквартирного будинку.

Раніше, 20 квітня представники профільного комітету Верховної Ради і Мінрегіона заявили, що цей проект закону дасть змогу мешканцям стати ефективними власниками разом з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельними кооперативами (ЖБК), а в механізмі розподілу голосів для ухвалення рішень немає порушень норм Конституції України щодо площі приміщень, які пропорційно перебувають у власності мешканців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА