10:12 18.05.2015

Яресько попереджає кредиторів, що Київ розглядає всі варіанти дій

2 хв читати
Яресько попереджає кредиторів, що Київ розглядає всі варіанти дій

Міністр фінансів України Наталія Яресько попередила тримачів українських єврооблігацій, що Київ розглядає всі варіанти дій у разі відсутності прогресу на переговорах щодо реструктуризації боргів.

Відповідаючи на запитання Financial Times, Н.Яресько знову закликала членів комітету кредиторів розкрити себе. "Нам відома назва лише однієї компанії, що входить до комітету. Щоб розпочати прямі переговори з урядом, їм необхідно бути прозорими і назвати себе", - сказала вона.

За словами експертів, українському уряду для ведення переговорів щодо реструктуризації необхідно укласти з членами комітету угоду про нерозголошення інформації, у рамках якої влада могла б передати тримачам паперів чутливу ринкову інформацію без права її використання для здійснення операцій на ринку.

Що стосується заяви міністра про те, що уряд розглядає всі варіанти дій у борговій сфері, то експерти побачили в цьому натяк на готовність Києва оголосити мораторій на обслуговування боргів.

Водночас Н.Яресько сказала в інтерв'ю, що вбачає на сьогодні свою мету в тому, щоб "змусити людей говорити одне з одним і сісти за стіл переговорів".

Минулого тижня Мінфін України та комітет кредиторів обмінялися взаємними звинуваченнями в неготовності до конструктивних переговорів.

Міністерство фінансів України висловило занепокоєння, що комітет не хоче розкрити свого складу, а також не готовий погоджуватися на зниження обсягу боргу України.

Комітет приватних кредиторів України, який об'єднує п'ять найбільших тримачів її облігацій на суму в $10 млрд на чолі з Franklin Templeton, як і раніше, виступає проти списання основної суми боргу. Минулого тижня комітет представив нову пропозицію уряду, повідомляла The Wall Street Journal.

Україна наразі не має можливості повністю обслуговувати свої зовнішні зобов'язання, тому кредитори мають прийняти пропозицію щодо реструктуризації, сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у п'ятницю.

Україна має здійснити реструктуризацію 29 випусків цінних паперів, зокрема субсуверенних зобов'язань, щоб отримати другий транш міжнародної фінансової допомоги. За рахунок реструктуризації боргів Україні, згідно з погодженими з МВФ умовами, необхідно заощадити понад $15 млрд протягом чотирьох років, зокрема понад $5 млрд - уже цього року (за графіком, в 2015 році Київ мав би виплатити $7,7 млрд основного боргу та відсотків).

За даними Bloomberg, найбільшими тримачами українських єврооблігацій є Franklin Templeton, BlackRock, Allianz.

Якщо Україні не вдасться досягти угоди, це може поставити під загрозу отримання Києвом в червні другого транша міжнародної фінансової допомоги.

ВВП України в першому кварталі 2015 року зменшився на 17,6% порівняно з аналогічним періодом 2014 року, водночас бюджет України на 2015 рік побудований на сценарії, що передбачає падіння ВВП на 5,5%. Інфляція за підсумками квітня сягнула 60,9% у річному вимірі - рекордно високого рівня з вересня 1996 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА