10:23 18.05.2015

Єлісєєв: Отримання безвізового режиму України з ЄС у найближчій перспективі - досяжна мета

2 хв читати
Єлісєєв: Отримання безвізового режиму України з ЄС у найближчій перспективі - досяжна мета

Посол України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв оптимістично налаштований на якнайшвидшу перспективу надання Україні безвізового режиму з країнами ЄС та нагадує, що, згідно з висновками Єврокомісії, наразі виконано 10 із 15 необхідних критеріїв.

"На початку травня Єврокомісія оприлюднила доповідь, в якій йдеться про суттєвий прогрес України у виконанні критеріїв, визначених другою фазою Плану дій з візової лібералізації. У згаданій доповіді Єврокомісія зобов'язалася підготувати ще одну оцінну доповідь до кінця року. Аналіз висловлених у згаданій доповіді рекомендацій дає нам підстави стверджувати, що їх оперативне виконання цілком реалістичне, а значить, і отримання безвізового режиму в найближчій перспективі - досяжна мета", - сказав дипломат в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в понеділок.

За його словами, із 15 критеріїв, за якими оцінювалося виконання Україною другої фази Плану дій з лібералізації візового режиму, стосовно десяти критеріїв відзначається повне або практично повне виконання. "Ще чотири критерії, які стосуються боротьби з організованою злочинністю, торгівлею людьми, захистом національних меншин і наданням притулку, ми виконали частково з хорошою перспективою подальшого прогресу. І лише один критерій - запобігання корупції та боротьба з нею - отримав оцінку як "частково виконаний" і пов'язаний з тим, що формування відповідних органів не завершено", - пояснив К.Єлісєєв.

Говорячи про очікування від саміту Східного партнерства в Ризі, посол зазначив: "Саміт у Ризі відбуватиметься за радикально новими умовами, в умовах кардинальної зміни ситуації безпеки в регіоні Східного партнерства та Європі загалом (...) Паралельно ми працюємо над відображенням у спільній декларації Ризького саміту політичного сигналу на підтримку введення безвізового режиму, а також часових рамок такого кроку".

К.Єлісєєв переконаний, що Ризький саміт має стати свідченням того, "наскільки правильно були вивчені уроки минулого, які зроблено висновки з подій минулого року".

Стосовно початку роботи зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС з 1 січня 2016 року посол запевнив, що про відстрочення тимчасового застосування угоди в частині ЗСТ або проведення переговорів для внесення змін до тексту угоди не йдеться.

"Позиція і керівництва України, і лідерів ЄС є чіткою та однозначною - застосування угоди в частині ЗВТ розпочнеться з 1 січня 2016 року", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА