12:29 21.05.2015

ВР прийняла за основу законопроект про муніципальну варту

2 хв читати
ВР прийняла за основу законопроект про муніципальну варту

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про муніципальну варту.

За відповідний законопроект на пленарному засіданні в четвер проголосували 288 народних депутатів.

Цей законопроект передбачає, що місцеві ради можуть створювати варту, що фінансуватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету або за рахунок інших коштів, не заборонених законодавством.

Муніципальна варта буде підконтрольна суспільному механізму і відповідатиме за законність та правопорядок на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Муніципальну варту створюватимуть у містах обласного або республіканського значення, містах Києві та Севастополі, на території юрисдикції об'єднаної територіальної громади за рішенням відповідних рад. У межах юрисдикції однієї ради може бути створена лише одна муніципальна варта.

Основними завданнями муніципальної варти є забезпечення охорони громадського порядку на території юрисдикції відповідної місцевої ради, у взаємодії з органами внутрішніх справ; профілактика правопорушень; інформування органів та підрозділів внутрішніх справ про вчинені або підготовлювані злочини, місця концентрації злочинних угруповань; виконання окремих адміністративних стягнень.

Муніципальна варта також займатиметься охороною комунального майна, наданням окремих видів правової і соціальної допомоги громадянам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам і організаціям.

Передбачається, що муніципальна варта сприятиме виконанню рішень рад з питань контролю за дотриманням земельного та природоохоронного законодавства; благоустрою території, контролю за додержанням правил санітарії, чистотою вулиць, парків, скверів та прибудинкових територій; охорони державних символів; паркування автотранспорту; охорони пам'яток історії і культури, архітектури, а також у питаннях організації торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування.

Муніципальна варта взаємодіє з органами внутрішніх справ. Очолює її начальник, якого призначають на посаду рішенням відповідної місцевої ради.

Для забезпечення виконання завдань співробітники муніципальної варти матимуть право застосовувати засоби фізичного впливу, спеціальні засоби і засоби відстрілу гумовими кулями. У законопроекті прописано порядок застосування таких заходів.

У документі прописані порядок і умови проходження служби в муніципальній варті.

Передбачається, що закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 180 днів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА