16:42 22.05.2015

Німеччина готова спрямувати EUR200 млн до створюваного Україною Фонду енергоефективності

3 хв читати
Німеччина готова спрямувати EUR200 млн до створюваного Україною Фонду енергоефективності

Уряд Німеччини за умови розробки українським урядом моделі повернення фінансування, що надається, заявив про готовність спрямувати EUR200 млн до створюваного Фонду енергоефективності для залучення коштів міжнародних фінансових організацій (МФО) на заходи з підвищення енергоефективності в Україні.

Такі дані повідомив віце-прем'єр-міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко на брифінгу в рамках Форуму енергоефективного партнерства в Києві в п'ятницю.

"Конкретна пропозиція уряду Німеччині щодо EUR200 млн, які можуть наповнити цей Фонд, але їм необхідно чітко продемонструвати, яким чином ці кошти повертатимуться від споживачів цього Фонду", - сказав він.

За словами Г.Зубка, на сьогодні у рамках пошуку такої моделі функціонування Фонду енергоефективності розглядається можливість фінансової участі української сторони в наповненні Фонду за рахунок залишку коштів від субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, що надаються населенню, який утворюється внаслідок запровадження енергоефективних заходів і скорочення споживання природного газу.

"У нас було просте речення направляти ці кошти на наповнення Фонду і, таким чином, ми щороку зменшуватимемо кількість людей, які звернулися по субсидії у зв'язку із скороченням споживання газу", - додав він.

Крім того, за словами Г.Зубка, у рамках ще одного напрямку із залучення коштів МФО на заходи з енергоефективності уряд України веде переговори про залучення кредитних коштів для державного Ощадбанку (Київ) як учасника загальнонаціональної програми "Ощадний будинок" для часткової держкомпенсації вартості кредитів на заходи з підвищення енергоефективності з метою зниження процентної ставки за такими кредитами.

"Я зараз поки що не оголошуватиму (попередні результати - ІФ), але ці переговори ми почали вести майже з усіма (МФО - ІФ): з IFC, Європейським інвестиційним банком, Світовим банком, і я думаю, що тут також питання (стосується - ІФ) інвестфондів, які сьогодні працюють не лише на нашому ринку", - додав він.

Г.Зубко зазначив, що на сьогодні, зокрема в Німеччині, створена комерційна організація у вигляді Товариства з підтримки енергоефективності в Україні.

"Це комерційна організація, яка готова прийти з технологіями, з грошима під ці технології та реалізувати енергоефективні заходи - це я просто говорю про те, який величезний зараз інтерес до ситуації в Україні і можливості працювати на величезному ринку в 300 млрд грн", - резюмував він.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №177 від 8 квітня 2015 року спрямував Мінрегіону в 2015 році кошти обсягом 495 млн 718,86346 тис. грн на заходи "Державної цільової економічної програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з поновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2000-2015 роки".

Згідно з документом, Міністерство економічного розвитку і торгівлі направить на ці потреби фінансовий ресурс за рахунок залишку коштів, що надійшли в минулі періоди до спеціального фонду державного бюджету як перший-третій транші Європейського Союзу за угодою про фінансування програми "Підтримка Енергетичної стратегії у галузі енергоефективності й поновлюваних джерел енергії".

Раніше, 8 квітня Г.Зубко заявив, що уряд спільно з Ощадбанком створили програму компенсації 20-40% вартості кредиту на заходи з підвищення енергоефективності. За його словами, обсяг програми становить 1,57 млрд грн, з них 1,23 млрд грн - кошти Ощадбанку, 340 млн грн виділено з держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА