12:39 15.06.2015

Україна не оплачуватиме постачання російської електроенергії до зони АТО - голова "Укренерго"

2 хв читати
Україна не оплачуватиме постачання російської електроенергії до зони АТО - голова "Укренерго"

Україна не оплачуватиме постачання російської електроенергії на не підконтрольні центральній владі країни території Донбасу, повідомив в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в. о. директора НЕК "Укренерго" Юрій Касіч.

За його словами, російській стороні було завчасно повідомлено про неготовність України оплачувати сальдо перетоків між енергосистемами України та РФ за п'ятьма ЛЕП, розташованими на не підконтрольних Києву територіях Донбасу.

"Перетоки з Російської Федерації на неконтрольовані території є. Ми їх бачимо і ми про них знаємо, але в розрахунках вони не враховуються. Російську сторону попереджено про те, що ці п'ять ліній ми не враховуємо і платити за цю електроенергію Україна не буде", - сказав він.

Ю.Касіч також повідомив, що Луганська ТЕС ще з минулого року працює ізольовано від основної частини об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України, а перетоки між Старобешівською та Зуївською ТЕС з ОЕС України мінімальні.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2014 року ВАТ "Інтер РАО" і держпідприємство "Укрінтеренерго" уклали договір на експорт електроенергії з єдиної енергетичної системи (ЄЕС) Росії в ОЕС України. Річний контракт передбачає рівномірний графік постачань обсягом до 1,5 ГВт.

НЕК "Укренерго" заявило, що з 16 квітня ведення режиму роботи ОЕС України в реальному часі та ведення обліку електроенергії здійснюватиметься без урахування ЛЕП 500 кВ Перемога-Шахти, 330 кВ Південна-Ростовська, 220 кВ Амвросіївка-Таганрог, 110 кВ Квашино-Тягова - Матвіїв Курган", 110 кВ Центральна-Тягова - відпайка на ПС Гундарівка, які розташовані на не підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, Кабінет Міністрів України постановою №263 від 7 травня 2015 року визначив, що "ЛЕО" і "ДТЕК Донецькобленерго" в неконтрольованій зоні АТО закуповуватимуть електроенергію безпосередньо у її місцевих виробників і постачатимуть місцевим споживачам без участі ДП "Енергоринок". Купівлю-продаж електроенергії між основною територією України і неконтрольованою зоною АТО заборонено. Дозволена лише оплата перетоків. Постановою також забороняється імпорт електроенергії в Україну через неконтрольовану зону АТО.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке перебуває в управлінні Міністерства палива та енергетики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА