18:01 15.06.2015

Масштаби присутності української ракетно-космічної галузі на ринку ЄС залежатимуть від членства України в ЕSA - генконструктор КБП

2 хв читати
Масштаби присутності української ракетно-космічної галузі на ринку ЄС залежатимуть від членства України в ЕSA - генконструктор КБП

ДП "Конструкторське бюро "Південне" (КБЮ, Дніпропетровськ) проводить переговори з європейськими компаніями про розвиток партнерства, і пов'язує масштаби присутності підприємств української ракетно-космічної галузі на ринку ЄС з набуттям Україною членства в Європейському космічному агентстві (ESA).

Оцінюючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" потенціал співробітництва з ЄС, генеральний конструктор-генеральний директор КБП Олександр Дегтярьов констатував наявність обмежень для участі української ракетно-космічної галузі в європейських космічних проектах. "Ринок ЄС, з одного боку, є одним з наймісткіших, а з іншого - одним з найбільш закритих і проблематичних для підприємств української ракетної галузі", - зазначив він, пояснивши: "Участь країн, членів ЕSA в європейських космічних проектах суворо лімітована цілою низкою європейських правил і обмежень".

Як уточнив О. Дегтярьов, на сьогоднішній день КБП "вдалося налагодити співпрацю з країнами ЄС переважно за двома напрямами: виготовлення і конструкторське супроводження експлуатації двигуна верхнього ступеня нової європейської ракети-носія (РН) легкого класу Vega, а також спільні науково-дослідні проекти рамкових програм ЄС. Зокрема, уточнив він, сьогодні КБП бере участь у науково-дослідних ініціативах ЄС, серед яких: створення нових зразків теплозахисту для багаторазових космічних апаратів; розробка нових способів виведення космічного сміття; дослідження нових конструкційних матеріалів на основі вуглепластика.

За словами О. Дегтярьова, КБП не має наміру "зупинятися на досягнутому" : "сьогодні компанія вже проводить переговори з приватними європейськими компаніями про можливості співробітництва за новими перспективними напрямами", - повідомив він.

Серед них: створення рухових установок для космічних апаратів багаторазового використання, створення малої платформи-носія для наносупутників, дослідження з проблематики міжорбітального космічного сервісу, зазначив він.

"Окремо слід виділити перспективність співпраці з європейськими партнерами щодо створення для України новітнього виробничого комплексу для виготовлення компонентів ракетно-космічної техніки з вуглепластикових матеріалів, а також розвиток співробітництва в галузі 3D друку", - наголосив генконструктор.

"Серед перспективних і взаємовигідних напрямів кооперації України з ЄС в ракетно-космічній сфері, які готове запропонувати КБ "Південне", також розглядаються: розробка та виготовлення киснево-гасових двигунів для перспективних європейських РН, виготовлення компонентів цих носіїв в Україні за конкурентоспроможними цінами, розробка платформ космічних апаратів малого класу для наукових, технологічних і ДЗЗ місій", - зазначив О. Дегтярьов.

"Однак участь України в європейських космічних проектах багато в чому залежить від вступу нашої держави в Європейське космічне агентство", - резюмував співрозмовник агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА