13:52 18.06.2015

ВР ухвалила закони, що входять до програми МВФ про посилення незалежності НБУ

2 хв читати
ВР ухвалила закони, що входять до програми МВФ про посилення незалежності НБУ

Верховна Рада в четвер ухвалила поправки до закону про Національний банк України (НБУ), Бюджетний кодекс та інші законодавчі акти про зміцнення інституційної бази центрального банку, підвищення ефективності та розбудови його інфраструктури (законопроекти №2742 і №2743), що є однією з умов виділення країні другого транша кредиту за програмою Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Закони підтримали 232-234 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко вніс до парламенту зазначені законопроекти наприкінці квітня. Тоді наголошувалося, що прийняття поправок до закону про НБУ є одним зі структурних маяків схваленої в березні цього року програми співробітництва України з МВФ за програмою розширеного фінансування EFF. Передбачалося, що це одна з умов отримання другого транша, її буде виконано до кінця квітня.

Згідно з програмою, поправки до законодавства сконцентровані на чотирьох основних елементах: правлінні і Раді НБУ, автономності Нацбанку, його загальних резервах і розподілі прибутку. Зокрема, правління трансформується у виконавчий комітет, що складається з голови та його заступників. На реформоване правління покладено відповідальність за розробку і реалізацію грошово-кредитної та валютно-курсової політики, а також за регулювання банківської системи.

У частині Ради НБУ посилюються його наглядові повноваження шляхом покладання на неї повної відповідальності за систему внутрішнього контролю та управління ризиками, створення комітету з аудиту.

У сфері автономності Нацбанк підвищується особиста автономія членів Ради НБУ та заступників голови, підтримуючи фінансову автономію центробанку.

Щодо загальних резервів НБУ і розподілу прибутку, правила розподілу прибутку між центробанком і урядом будуть спрямовані на поступове нарощування загальних резервів для досягнення ними рівня 4%, 7% і 10% монетарних зобов'язань наприкінці 2014-го, 2015 і 2016 рр .. відповідно. Крім цього, вносяться зміни до Бюджетного кодексу для запобігання внесення авансового перерахування прибутку Нацбанку в держбюджет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА