14:27 19.06.2015

НБУ переходить до ІІ етапу банківської реформи - її перезавантаження та якісних змін

3 хв читати
НБУ переходить до ІІ етапу банківської реформи - її перезавантаження та якісних змін

Національний банк України завершує етап очищення банківської системи від неплатоспроможних банків і найближчий рік має намір присвятити другому етапу реформи системи - етапу її перезавантаження та якісних змін, зазначає в п'ятницю глава НБУ Валерія Гонтарева, яку парламент затвердив на цій посаді рівно рік тому.

"Його цільові орієнтири: спрямованість монетарної політики на стабілізацію інфляції і формування її низхідного тренду; активне нарощування міжнародних резервів, подальше зміцнення банківської системи і повернення довіри вкладників", - зазначено в заяві В.Гонтаревої на сайті центробанку.

За її словами, вже через рік НБУ планує перейти до третього етапу реформ - етапу стійкого розвитку і зростання банківської системи. "Також ми плануємо вийти на тренд поступового розвитку ринків капіталу, зростання активів усього фінансового сектора, нарощування внутрішніх і зовнішніх інвестицій", - додала вона.

Главу НБУ наголосила, що для цього потрібне поступове скасування адміністративних обмежень. "Ми вже погодили з МВФ графік і умови поступової лібералізації як на валютному ринку, так і на ринку депозитів", - повідомила В.Гонтарева, не уточнивши подробиць.

Серед інших завдань для залучення інвестицій вона назвала посилення захисту прав кредиторів, удосконалення процедур банкрутства акціонерних товариств, зокрема банків і їх боржників, подальше регулювання процедур капіталізації і реструктуризації банків, посилення захищеності вкладників-фізичних осіб.

Підбиваючи підсумки першого року роботи, главу НБУ виділила серед досягнень перехід до гнучкого курсу гривні і витягування "курсового гачка" зі свідомості простих людей і бізнесу, майже повне збалансування рахунку поточних операцій, трансформацію структури Національного банку і створення в ньому нової менеджерської команди dream team.

"Тепер уже можна стверджувати, що ми винесли тягар порятунку гривні, майже урівноважили зовнішню позицію України, ліквідували левову частку кримінальних схем виведення капіталу з України й істотно оздоровили банківський сектор", - заявляє В.Гонтарева.

Вона додала, що покладено кінець концепції "олігархічного банкінгу" з підвищенням відповідальності менеджменту і власників банків за результати діяльності їхніх фінустанов, надання недостовірної звітності і кредитування пов'язаних осіб.

В.Гонтарева також вітала прийняття Верховною Радою напередодні законів про посилення інституціональної незалежності НБУ. "Тепер Національний банк має можливість проводити незалежну монетарну політику та підвищити ефективність свого функціонування як інституту", - зазначила керівник центробанку.

За її словами, уперше правління НБУ отримує право делегувати окремим комітетам частину своїх повноважень, і система управління трансформується від ухвалення одноосібних рішень до рішень комітетів, наближаючи регулятора до кращих практик центральних банків світу. Глава Нацбанку нагадала, що такі комітети вже сформовані: комітет з монетарної політики, кредитний комітет, комітет з трансформації і стратегічних питань, комітет з управління активами і пасивами.

"Оцінюючи результати того, що зроблено, з упевненістю можу сказати, що точка неповернення до старої системи (управління) Національним банком вже пройдена... Цей процес незворотний і вже не залежатиме від того, хто очолює регулятор", - вважає В.Гонтарева, яку депутати за останній рік неодноразово, але безрезультатно намагалися усунути з посади через підтримку її президентом.

Глава Нацбанку також закликала навчитися довіри. Вона зазначила, що процес реформ є нелегким, але нова команда Нацбанку не має наміру зупинятися в їх реалізації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА