13:43 25.06.2015

Яценюк ініціює третій експеримент щодо зниження ставки ЄСВ

2 хв читати
Яценюк ініціює третій експеримент щодо зниження ставки ЄСВ

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ініціює проведення третього експерименту щодо зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) з метою виведення зарплати з тіні.

Про це прем'єр заявив на нараді за участю міністрів і представників Американської торговельної палати і Європейської бізнес-асоціації.

"Ми з вами разом вели дискусію про те, щоб легалізувати тіньові заробітні плати, які існують у бізнесі. Чи не існують? Існують! Ми запропонували внести закон, що передбачає можливість детінізації. Перший експеримент не вдався, другий експеримент не вдався, і це при тому, що ми втричі знизили ставку податку. Давайте поговоримо про третій експеримент", - сказав він.

Як повідомлялося, наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці. Закон допускав зниження ставки ЄСВ вже з 2015 року при виконанні підприємствами низки умов: збільшення фонду оплати праці мінімум на 30% порівняно з середнім розміром у 2014 році; середній платіж за одну застраховану особу – не менше 700 грн на місяць; середня зарплата на підприємстві – вище трьох мінімальних (3,654 тис. грн на місяць). У цьому випадку підприємство може збільшувати фонд оплати праці, фактично не збільшуючи відрахування до соцфондів за рахунок пропорційного зниження ставки ЄСВ на роботодавця (але не більш ніж у 2,5 рази). Однак з такої підвищеної зарплати, як і раніше стягуватимуть податок на доходи фізичних осіб (15-20%), військовий збір (1,5%) та єдиний соціальний внесок (3,6%).

Закон також передбачає зниження ставок ЄСВ для всіх підприємств на 40% - із 2016 року. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк при голосуванні за закон уточнював, що таке радикальне зниження ЄСВ вимагає узгодження з міжнародними фінансовими партнерами України.

Однак через жорсткі критерії участі в експерименті реально він не працював, тому в березні ВР розширила можливість участі у ньому. Був знижений поріг підвищення середньої зарплати на підприємстві для участі в експерименті з 30% до 20%, вилучена норма про мінімальну середню зарплату для участі в експерименті в три мінімальних і одночасно висунутий м'якший критерій збереження середнього платежу ЄСВ на підприємстві на рівні не меншому, ніж у середньому за 2014 рік.

Наприкінці травня 2015 року ВР посилила понижувальний коефіцієнт для визначення розміру єдиного соціального внеску, який почне діяти з 2016 року, з 0,6 до 0,4, а також підвищила стелю оподаткування доходів фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 15% з 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати (мзп, з 12,18 тис. грн до 20,706 тис. грн).

Згідно із законом, доходи, що перевищуватимуть17-кратний розмір мзп, як і раніше, обкладатимуть за ставкою 20%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА