16:38 07.07.2015

Українська делегація у Вашингтоні представить нову податкову політику в газовидобуванні - Яценюк

3 хв читати
Українська делегація у Вашингтоні представить нову податкову політику в газовидобуванні - Яценюк

Українська делегація на інвестиційній конференції у Вашингтоні 13 липня представить нову податкову політику в газовій сфері, яка покликана стимулювати збільшення газовидобування, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості в Києві у вівторок.

"Ми у Вашингтоні презентуємо нові податки в енергетичному секторі, які будуть стимулюючими, і наше завдання: через 10 років Україна має забезпечувати себе власним газом шляхом збільшення обсягів власного видобутку та зниження споживання", - сказав А.Яценюк.

Прем'єр зазначив, що за допомогою нової податкової політики уряд стимулюватиме компанії, які уклали з державними газодобувними компаніями договори про спільну діяльність із видобутку газу, переходитиме на укладання договорів про спільну діяльність. "Ті, що "спиляли" ліцензії та мають на сьогодні спільні договори (договори про спільну діяльність із видобутку нафти та газу - ІФ), платитимуть 70% ренти, як ми встановили. Це надприбутки - вони нічого не вкладали у видобуток. Тому держава стягуватиме з газових олігархів усе доти, доки вони не перейдуть на прозорі, зрозумілі та європейські угоди про розподіл продукції", - сказав він.

А. Яценюк також повідомив, що держава планує піти на угоду з приватними газодобувними компаніями: "Пропоную формулу: якщо вони нам дають гарантії збільшення обсягу видобутку, тоді держава перейде на прогресивнішу й ефективнішу систему оподаткування в енергетичному секторі".

Як повідомлялося, 10 червня приватні газодобувні компанії надіслали листа президентові України Петру Порошенку і прем'єр-міністрові Арсенію Яценюку з проханням вжити заходів для поліпшення фіскальних умов, запобігти посиленню кризи в галузі.

Лист, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", підписали топ-менеджери "Полтавської газонафтової компанії", "Смарт-Енерджі", "Бурисма", ТОВ "Куб-газ", ТОВ "Тисагаз", ПрАТ "Нафтогазвидобування".

Як зазначено в документі, процес перегляду системи оподаткування газодобування відхилився від графіка. Так, у березні 2015 року за ініціативи прем'єр-міністра було створено робочу групу, що розробила пропозиції з удосконалення оподаткування газодобувних компаній у коротко- і довгостроковій перспективі. Проте питання досі не винесено на розгляд Верховної Ради.

Крім того, компанії повідомили про різке збільшення кількості планових і позапланових перевірок, а також силового тиску з боку держорганів. Як приклад наведено арешти рахунків і майна ПрАТ "Нафтогазвидобування" за клопотанням Генпрокуратури, внаслідок чого компанія може зупинити свою виробничу діяльність.

У листі зазначено, що за результатами березня 2015 року практично всі великі газодобувні компанії скоротили обсяг видобування в окремих випадках до 40-50%. Газодобувачі також заявили про зменшення або про повне припинення інвестицій, а також початок скорочення персоналу. Зокрема про плани звільнення до 50% співробітників повідомила "Полтавська газонафтова компанія".

Газодобувні компанії просили президента і прем'єр-міністра взяти на особистий контроль процес упровадження нової системи оподаткування газовидобування відповідно до погоджених робочою групою підходів, доручити розробку ефективних заходів для стимулювання видобутку, а також провести публічне обговорення питань, пов'язаних із тиском на бізнес.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА