11:53 31.07.2015

США: Розширення списків OFAC спрямоване на підтримку, а не розширення санкцій

4 хв читати
США: Розширення списків OFAC спрямоване на підтримку, а не розширення санкцій

США, розширюючи санкційні списки низкою російських юридичних і фізичних осіб, ставлять за мету зберегти жорсткий режим санкцій стосовно Росії, але не посилити його, пише The Wall Street Journal.

Високопоставлений представник адміністрації сказав газеті, що здійснене розширення списку не передбачає "ескалації чи деескалації санкцій", а має синхронізувати американські санкції з європейськими та полегшити додержання санкційного законодавства.

"Завданням є збереження санкцій на поточному жорсткому рівні шляхом їх оновлення", - сказав він, зазначивши, що йдеться про "постійний процес".

Американське агентство The Office of Foreign Assets Control (OFAC), що відповідає за санкційні заходи, випустило в четвер також спеціальне роз'яснення стосовно методів обходження американських санкцій, введених щодо Криму.

Зокрема, у низці випадків у фінансових документах, зокрема, повідомленнях системи SWIFT, опускають кримські адреси, йдеться в документі.

У зовнішньоторговельних документах кримські компанії у низці випадків позначаються як російські, зазначає OFAC. Зокрема, американська компанія у рамках угоди з російським дистриб'ютором може не знати, що продукція може постачатися особам або компаніям у Криму.

Американські громадяни мають знати про такі випадки, щоб здійснювати контроль, що відповідає вимогам OFAC, зокрема, їм необхідно в усіх випадках вимагати зазначення адреси одержувача платежу, вимагати надання додаткової інформації про контрагентів, йдеться в документі.

Під секторальні санкції, згідно з повідомленням Мінфіну США, додатково підпали структури ВЭБ (Зовнішекономбанку, ЗЕБ - ІФ) і "Роснефти", зокрема, Керуюча компанія Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), ЕКСАР, МСП Банк, банк "Глобэкс", "ВЭБ-Лизинг", "ВЭБ Капитал", Федеральний центр проектного фінансування, Связь-банк, Промінвестбанк (українська "дочка" ЗЕБ), Росексімбанк, "Ресад", Rose Group, "ВЭБ-Инжиниринг", VEB Asia, Фонд розвитку Далекого Сходу, Белзовнішекономбанк, Корпорація розвитку Північного Кавказу, "Краслесинвест", "РН-Юганскнефтегаз", Rosneft Finance, Rosneft Trading, "Нефть-Актив", Всеросійський банк розвитку регіонів (підконтрольний "Роснефти") "РН Холдинг", "Самотлорнефтегаз" та інші.

За фактом усі ці компанії і так не могли залучати довгострокове фінансування і розміщувати акції в США (саме це забороняють секторальні санкції), будучи дочірніми структурами ВЭБ та "Роснефти", які перебувають під санкціями проте формально до переліку Мінфіну досі не входили.

До чорного списку (Specially Designated Nationals List, SDN) додатково включено, зокрема, сина бізнесмена Бориса Ротенберга Романа Ротенберга, члена правління Континентальної хокейної ліги. Також до SDN додано давнього партнера Геннадія Тимченка, колишнього співвласника трейдера "Сургутекс" Петра Колбіна, українців Сергія Курченка та Олександра Януковича, менеджерів концерну "Калашников", голову фінського енерготрейдера SET Petrochemicals Oy Кая Паананена (його ЗМІ також називали партнером Г.Тимченка).

Як юрособи до SDN List потрапили компанії, які Г.Тимченко продав за день до введення проти нього американських санкцій у березні минулого року: фінська Airfix Aviation, кіпрська IPP Oil Products. Крім того, додані до переліку SET Petrochemicals і компанія Southeast Trading Oy, що входить з нею до однієї групи, а також Southport Management Services Ltd. Під санкції підпала і компанія Langvik Capital, що управляє конгрес-центром сім'ї Ротенбергів у Фінляндії.

Також до списку SDN включено Іжевський механічний завод, концерн "Іжмаш", український "МАКО Холдинг" (як зазначено в рішенні Мінфіну, пов'язаний з О.Януковичем), п'ять кримських портів (Керч, Севастополь, Ялта, Феодосія, Євпаторія) та одного керченського поромного оператора.

Санкційні списки (Specially Designated Nationals List) публікує американське агентство The Office of Foreign Assets Control (OFAC), що входить до системи мінфіну США.

Рішення Вашингтона про розширення санкційного списку щодо Росії спрямоване на запобігання уникненню діючих американських санкцій, заявили в посольстві США в Москві. Мета цього кроку - гарантувати ефективність раніше введених санкцій, сказав "Інтерфаксу" в четвер прес-аташе американської дипмісії в РФ Вілл Стівенс.

Коментуючи включення до списку Р.Ротенберга, В.Стівенс зазначив, що США "не піддають санкціям осіб за сімейним принципом".

"Роман Ротенберг залучений у діяльність, пов'язану з ухиленням від діючих санкцій, його включення до списку обумовлене тим, що він надавав матеріальне сприяння Борису Ротенбергу в процесі ухилення від санкцій, а не тому що перебуває в родинному зв'язку", - заявили в посольстві США.

Включення до списку секторальних санкцій OFAC ніяк не вплине на роботу Російського фонду прямих інвестицій, сказало "Інтерфаксу" джерело в РФПІ.

"Фактично нічого не змінюється, включення до списку - формальність, оскільки з моменту введення секторальних санкцій проти ВЭБ (володіє КК РФПІ - ІФ) фонд підпадав під правило "50% плюс" (правило, що поширює обмеження на юрособи, в яких фігурант списку санкцій володіє більше ніж 50%, - ІФ)", - сказало джерело.

"Залученням фінансування на американському ринку фонд ніколи не займався і не планував, оскільки інвестує власні кошти", - додав співрозмовник агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА