17:06 10.08.2015

Бойко закликає ЦВК забезпечити проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні частини Донбасу

3 хв читати
Бойко закликає ЦВК забезпечити проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні частини Донбасу

Центральна виборча комісія має забезпечити проведення місцевих виборів на всій підконтрольній Україні території, насамперед на Донбасі, наголошує керівник парламентської фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко у своєму листі на ім'я голови ЦВК Михайла Охендовського.

"Влада не має права скасувати місцеві вибори на підконтрольній Україні території Донбасу. У разі прийняття такого рішення - це буде порушенням конституційних прав громадян цих регіонів і фактично відштовхне Донбас від України", - наводить листа Ю.Бойка прес-служба "Опозиційного блоку" в понеділок.

Політик нагадав, що до проведення виборів на всій території України, зокрема на підконтрольній частині Донбасу, закликають Євросоюз, ОБСЄ та посли іноземних держав в Україні.

Ю.Бойко назвав нещодавні заяви деяких представників влади про можливе скасування виборів на підконтрольній Україні території Донбасу "спробою побудувати авторитарний і антидемократичний режим" у країні, а також наголосив, що такі дії суперечать Конституції.

Лідер фракції нагадав, що ст. 141 Основного закону та рішення Конституційного Суду за поданням 48 народних депутатів щодо тлумачення положень ч. 2 ст. 136, ч. 3 ст. 141 Конституції, ч. 2 ст. 14 закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" від 29 травня 2013 року свідчать: усі чергові вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових або позачергових виборах, відбуваються одночасно на всій території України. А постанова парламенту від 17 липня 2015 року "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів у 2015 році" визначає: вибори не призначаються тільки на тимчасово окупованих територіях Криму, Севастополя та Донбасу плюс в окремих регіонах, де введено особливий порядок самоврядування, нагадав нардеп.

"На інших територіях, підконтрольних Україні, мають бути проведені місцеві вибори", - наголосив він.

Ю.Бойко також звернув особливу увагу на необхідність забезпечення виборчих прав вимушених переселенців із Донбасу.

"Ухвалений закон "Про місцеві вибори" не гарантує права обирати 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб, які, враховуючи тривалість військових дій, уже є повноцінними членами територіальних громад мирних регіонів. Така ситуація потребує вжиття заходів із боку Центрвиборчкому та інших органів влади", - переконаний депутат.

На його думку, виходом із цієї ситуації має стати ухвалення відповідних підзаконних актів, що дасть змогу переселенцям реалізувати своє виборче право за новим місцем проживання.

"Опозиційний блок" звертається до Центрвиборчкому з проханням забезпечити реалізацію та захист конституційних виборчих прав громадян України, суверенного права українського народу на волевиявлення, слідуючи Основному закону держави, і забезпечити проведення виборів на всій території, підконтрольній Україні, з наданням права голосу кожному її громадянину", - написав Ю.Бойко в листі до голови ЦВК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА