10:12 12.08.2015

У місцевих виборах можуть брати участь партії, що відповідають вимогам закону про декомунізацію - Мін’юст України

2 хв читати
У місцевих виборах можуть брати участь партії, що відповідають вимогам закону про декомунізацію - Мін’юст України

Партії комуністичного спрямування можуть брати участь у місцевих виборах, якщо їхня символіка, назва і статут відповідають закону про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки, зазначають у Міністерстві юстиції України.

"Три вимоги (для участі у виборах - ІФ): ви змінюєте символіку, не маєте тих символів, які є пропагандою, передбаченою законом, - серп, молот, червона зірка та інше, змінюєте назву і безпосередньо в статутній діяльності не повинно бути пропаганди. Ніхто не переслідує якісь партії, є чіткі вимоги закону", - сказала перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова в ефірі "5 каналу" у вівторок увечері.

Вона нагадала, що Міністерство юстиції створило комісію, яка розглядає питання відповідності символіки, назви та статутної діяльності партії вимогам закону про декомунізацію.

"Три політичні партії, стосовно яких уже ухвалено рішення щодо декомунізації, не братимуть участі в місцевих виборах", - наголосила Н.Севостьянова.

Водночас вона зазначила, що наступного тижня відбудеться засідання комісії, на якому буде розглянуто відповідність інших партій цьому закону.

Як повідомлялося, міністр юстиції Павло Петренко надіслав до Центральної виборчої комісії офіційного листа, в якому повідомив ЦВК про невідповідність трьох політичних партій комуністичного спрямування вимогам чинного законодавства і необхідність вжити заходів щодо недопущення цих політсил до участі в місцевих виборах.

"Після ухвалення законів (про декомунізацію - ІФ) було створено незалежну комісію, яка протягом місяця здійснювала перевірку на відповідність трьох комуністичних партій в Україні, - КПУ, Компартії (оновлена) та Комуністичної партії України робітників і селян. На основі висновків комісії я підписав три накази, які визначають, що компартії України, зокрема, у своїй діяльності, в найменуванні, в символіці, статуті і програмі не відповідають вимогам ч. 2 ст. 3 закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Ця політична сила та дві інші комуністичні партії відтепер не можуть бути суб'єктом виборчого процесу і не можуть брати участь у політичному житті країни", - заявив П.Петренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА