20:23 24.09.2015

Порошенко затвердив нову редакцію Воєнної доктрини, згідно з якою актуальною воєнною загрозою для України є збройна агресія РФ

2 хв читати
Порошенко затвердив нову редакцію Воєнної доктрини, згідно з якою актуальною воєнною загрозою для України є збройна агресія РФ

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року "Про нову редакцію Воєнної доктрини України".

Як повідомила прес-служба глави Української держави в четвер, у документі актуальною воєнною загрозою для України на сьогодні визначається збройна агресія Росії, що включає тимчасову окупацію Криму та агресію в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Крім того, згідно з доктриною, загрозами виступають нарощування військової потужності РФ у безпосередній близькості до державного кордону України, зокрема можливість розгортання тактичної ядерної зброї на території Криму; мілітаризація тимчасово окупованої території, присутність військового контингенту РФ у Придністровському регіоні Молдови, активізація російськими спецслужбами розвідувально-підривної діяльності в Україні з метою дестабілізації внутрішньої ситуації.

Також загрозою визначено діяльність на території України не передбачених законом збройних формувань, спрямовану на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, залякування населення, позбавлення його волі до опору, порушення функціонування органів державної влади, місцевого самоврядування, важливих об'єктів промисловості та інфраструктури.

Доктрина визначає військово-політичні виклики, які можуть перерости в загрозу застосування військової сили проти України, першим з яких є втручання у внутрішні справи України з боку Росії та протидія реалізації європейського вибору українського народу, формуванню систем колективної безпеки за участю України.

Визначено також сценарії, за якими можуть бути реалізовані загрози воєнній безпеці України, перший з яких - повномасштабна збройна агресія Росії проти України з рішучими воєнно-політичними цілями.

Цілі та основні завдання воєнної політики, згідно з доктриною, виходять із того, що "Україна прагне підтримувати дружні відносини з усіма державами світу на основі міжнародних договорів, укладених на принципах рівноправності, невтручання у внутрішні справи, взаємоповаги до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності".

Воєнна доктрина передбачає, що ключовими завданнями створення умов для відновлення державного суверенітету та територіальної цілісності України є комплексне реформування системи забезпечення національної безпеки до рівня, прийнятного для членства в ЄС і НАТО; створення ефективного сектора безпеки і оборони, що забезпечує достатні спроможності національної оборони для відсічі збройній агресії.

Також визначено метою - розвиток Збройних сил України за західними стандартами та досягнення сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА