11:26 28.10.2015

ЦВК грубо порушує законодавство про місцеві вибори, скасовуючи другий тур у Павлограді - КВУ

2 хв читати

Центральна виборча комісія грубо порушує законодавство про місцеві вибори, скасовуючи другий тур виборів мера Павлограда, заявляє Комітет виборців України (КВУ).

"Комітет виборців України вважає, що роз'яснення ЦВК щодо проведення повторного голосування від 27 жовтня 2015 року грубо порушує виборчі права громадян, а також суперечить нормам закону України "Про місцеві вибори", - йдеться в заяві КВУ, оприлюдненій у середу на сторінці у Facebook.

У заяві зазначено, що, на думку ЦВК, одним із критеріїв прийняття територіальною виборчою комісією рішення про проведення повторного голосування з виборів міського голови є відомості щодо кількості виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях відповідного міста, внесені до протоколу про результати виборів у відповідному єдиному одномандатному виборчому окрузі з виборів.

"Таким чином, Центральна виборча комісія підміняє поняття "виборча система" і поняття "повторне голосування". Кількість виборців у місті 90 тис. і більше є не підставою для проведення повторного голосування, а підставою для визначення виборчої системи для виборів певного міського голови. Повторне голосування, яке відбувається за умови, що жоден із кандидатів не отримає більше ніж 50% голосів, є вже наслідком застосування мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості", - йдеться в заяві КВУ.

Експерти нагадали, що, згідно із законодавством, інформація про кількість виборців, а також про виборчу систему, за якою проводяться вибори мера, оприлюднюється ЦВК на її офіційному сайті та в ЗМІ.

"Як бачимо, ЦВК повідомляє не лише про кількість виборців, а саме про виборчу систему, яка визначається для конкретних місцевих виборів заздалегідь – не пізніше як за п’ять днів до дня виборчого процесу. Таким чином, виборча система для виборів міського голови Павлограда повинна визначатися на основі інформації, оприлюдненої ЦВК станом на 1 серпня 2015 року, тобто має застосовуватися мажоритарна система абсолютної більшості", - наголошують у КВУ.

Як повідомлялося, у вівторок Центральна виборча комісія прийняла роз'яснення, згідно з яким ЦВК не виділятиме додаткових коштів на проведення другого туру виборів мерів у містах із кількістю виборців менше ніж 90 тис. людей. Роз'яснення прийнято у зв'язку з тим, що станом на початок виборчого процесу в Павлограді налічувалося 90,3 тис. виборців, проте на виборах павлоградського міського голови 25 жовтня до списків для голосування було внесено 89,8 тис. виборців, і згідно із законом в цьому місті не може бути другого туру виборів мера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА