14:22 30.10.2015

В Україні досі не звільнено корумпованих суддів - посол США

3 хв читати
В Україні досі не звільнено корумпованих суддів - посол США

Судову систему України треба звільнити від політичного втручання і корупції, а українська прокуратура повинна відмовитися від політичного контролю і спроб підривати реформи, заявляє посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Виступаючи на відкритті конференції бізнес-ради "США-Украина" і Київської школи економіки з реформи правової системи і системи управління в п'ятницю в Києві, Дж.Пайєтт закликав реалізувати закон України про відновлення довіри до судової системи.

"Люстрація поки що неповна. Вже понад рік триває цей процес, а корумповані судді досі не звільнені. Судді досі залишаються безкарними, ігнорують права людини і демонструють зневагу до верховенства права", - цитує Дж.Пайєтта прес-служба посольства США в Україні.

Він зазначив, що судова система України повинна діяти за рекомендаціями тимчасової спеціальної комісії з атестації суддів, щоб процес люстрації досяг реальних результатів.

Дж.Пайєтт також закликав звільнити судову систему України від політичного втручання і корупції.

"Коли впливова або корумпована людина дзвонить, щоб купити рішення або погрожувати судді, суддя має бути в змозі кинути трубку з повною впевненістю у своїй захищеності незалежністю і судовою владою. Судді мають почуватися вповноваженими і захищеними, щоб діяти самостійно, знаючи, що вони не будуть покарані, що їм не помстяться за рішення у справі відповідно до правових норм, а не політичних інтересів", - сказав посол США в Україні.

Він нагадав, що Конституційна комісія запропонувала зміни до Конституції України в частини судової реформи, які пропонують позбавити парламент, Адміністрацію президента права призначати суддів, ухвалювати рішення про розподіл фінансування судових установ, проте, на його думку, "ці поправки не зможуть гарантувати незалежність судової влади".

"Щоб досягти успіху, судді повинні зрозуміти свою незалежність і діяти у сфері своєї компетенції впевнено і, що важливо, непідкупно. Водночас інші гілки влади повинні відмовитися від контролю, який давав їм владу, вплив і, в багатьох випадках, можливості для корупції", - заявив Дж.Пайєтт.

Крім того, за його словами, "українська прокуратура повинна відмовитися від радянської спадщини політичного контролю і корупції, що дало змогу впливовим людям - зокрема в уряді - уникнути відповідальності за зловживання становищем і порушення прав людини".

"Така безкарність підриває принципи верховенства права і майбутнє місце України в європейській спільноті вільних, успішних, демократичних держав", - наголосив Дж.Пайєтт.

"Генеральна прокуратура України має перестати підривати реформи, захищати корумпованих прокурорів у своїх лавах, як-от заарештованих у липні горезвісних "алмазних прокурорів", а також припинити блокування кримінальних розслідувань хабарництва, змов і політичних угод", - заявив посол.

Він зазначив, що США підтримують створення ефективної Генпрокуратури, якій українці можуть довірити захист своїх прав, і вкотре засвідчив підтримку заступникам генерального прокурора України Давиду Сакварелідзе і Віталію Каську, "які працюють над призначенням незалежного генерального інспектора для розслідування і судового переслідування корумпованих осіб у рамках Генпрокуратури".

"Тривожним сигналом стали коментарі В.Каська для ЗМІ цього тижня про те, що він та інші реформатори всередині ГПУ перебувають під сильним тиском. Це є ознакою того, що в цій важливій установі точиться важка битва між старою Україною і новою Україною. Я обговорював з генеральним прокурором В.Шокіним нашу чітку підтримку нових законів для забезпечення незалежної діяльності управління генерального інспектора, що відповідає західним стандартам і чітко визначає юрисдикцію та повноваження генерального інспектора, аби він міг виконувати свої функції ефективно та надійно", - повідомив посол США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА