15:16 30.10.2015

Охендовський підтвердив голодування Усенко-Чорної і закликав припинити тиск на членів ЦВК

2 хв читати
Охендовський підтвердив голодування Усенко-Чорної і закликав припинити тиск на членів ЦВК

Голова ЦВК Михайло Охендовський підтвердив голодування члена ЦВК Жанни Усенко-Чорної і закликав припинити тиск на членів ЦВК.

"Будь ласка, припиніть безпрецедентний тиск на членів Центральної виборчої комісії. Кримінальним кодексом України передбачено досить сувору відповідальність", - сказав М. Охендовський на брифінгу в п'ятницю в Києві.

Він розраховує, що правоохоронні органи нададуть належну оцінку кожному факту тиску на членів Центрвиборчкому.

"Ми сподіваємося, що правоохоронні органи зможуть дати належну оцінку кожному факту тиску на окремих членів Центральної виборчої комісії", - сказав М. Охендовський.

Він також підтвердив, що має інформацію про голодування заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної.

"Я не зміг поговорити з нею особисто, телефоном - вона перебуває в лікарні на процедурах, але від дуже близької людини я отримав підтвердження про голодування. Це саме і є свідченням одного з проявів того тиску, якого зазнають члени ЦВК, дотримуючись законної позиції при голосуванні за ті чи інші варіанти рішень", - зазначив М. Охендовський.

"Якщо не подобається хтось із членів Центральної виборчої комісії, зараз звільняйте невідкладно. Якщо є інші кращі, більш професійні – призначайте також невідкладно. Але не заважайте Центральній виборчій комісії робити ту роботу, яку вона зобов'язана робити", - сказав М. Охендовський.

За його словами, члени ЦВК розуміли, що після парламентських виборів Верховна Рада могла прийняти рішення про звільнення членів ЦВК, термін повноважень яких закінчився, і призначити нових. "Ці рішення прийняті не були. Також не було цих рішень і напередодні оголошення початку виборчого процесу чергових місцевих виборів 2015 року", - додав він.

Розповідаючи в контексті необхідності розслідування правоохоронцями фактів тиску на членів ЦВК, М. Охендовський наголосив, що він особисто з відповідною заявою до правоохоронних органів не звертався. "Особисто я таких заяв не подавав, тому що особисто у мене для цього наразі немає відповідних підстав", - сказав він.

При цьому голова ЦВК додав: "Інформація того, чи зверталися інші член ЦВК до правоохоронних органів із заявами про здійснення на них тиску, у мене немає".

Водночас він ще раз наголосив, що загалом діяльність ЦВК зазнає "безпрецедентного тиску з метою схиляння членів ЦВК до прийняття тих чи інших протизаконних рішень". "Цього не буде. Ми обстоювали законні позиції, так і продовжувати цю робити", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА