12:47 10.11.2015

ВР ухвалила закон про уточнення підслідності органів досудового розслідування з "безвізового пакета"

2 хв читати
ВР ухвалила закон про уточнення підслідності органів досудового розслідування з "безвізового пакета"

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, що стосується виконання рекомендацій ЄС щодо уточнення підслідності органів досудового розслідування.

На підтримку відповідного законопроекту №2542а у другому читанні на засіданні у вівторок проголосувало 325 народних депутатів.

Закон входить до т. з. "безвізового пакета" – перелік законів, ухваленн яких необхідно для введення безвізового режиму між Україною та ЄС.

Закон спрямований на виконання рекомендацій ЄС, їх запобігання кримінальній злочинності та боротьби з нею щодо чіткого розмежування підслідності кримінальних правопорушень між органами досудового розслідування і обмеження повноважень Служби безпеки України досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень у сфері національної безпеки і оборони та пов'язаних із тероризмом.

Закон передбачає, що слідчі органів Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, відповідно до ч. 1 ст. 9 закону про держслужбу, держслужбовцями 1-3 категорії, суддями та працівниками правоохоронних органів. Виняток - випадки, коли досудове розслідування цих злочинів зараховано до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Слідчі органів Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів, які скоїли службові особи Національного антикорупційного бюро України, заступником генерального прокурора України – керівником спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами спеціалізованої антикорупційної прокуратури, окрім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів зараховано до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро.

Закон також вніс зміни до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з якою СБУ обмежена повноваженнями щодо здійснення досудового розслідування злочинів у сфері національної безпеки і оборони, а також пов'язаних із тероризмом.

Згідно з перехідними положеннями, закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. У перехідних положеннях також зазначається, що кримінальні провадження, розпочаті слідчими органами внутрішніх справ безпеки і прокуратури до дня набрання чинності цього закону у тримісячний строк, передаються слідчими цих органів відповідним органам досудового розслідування з урахуванням підслідності, визначеної Кримінальним процесуальним кодексом України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА