18:32 11.11.2015

БПП виступає за зниження ренти для "Укргазвидобування" з 1 квітня 2016 - Луценко

2 хв читати
БПП виступає за зниження ренти для "Укргазвидобування" з 1 квітня 2016 - Луценко

Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" підтримує зниження рентних платежів під час видобутку природного газу для ПАТ "Укргазвидобування" з квітня 2016 року, повідомив лідер фракції БПП Юрій Луценко.

"Зниження ренти для держкомпанії "Укргазвидобування" має статися після поточного опалювального сезону. Річ у тім, що ця рента забезпечує обсяг субсидій для населення. Знижувати ренту зараз означає скасувати субсидії для 4 млн сімей, які вже її оформили", - написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

За словами депутата, зниження податкового тягаря дасть змогу найбільшій газодобувній компанії країни збільшити роботи з розвідки й освоєння нових свердловин.

Ю. Луценко уточнив, що відповідна поправка з визначенням терміну зниження ренти з 1 квітня внесена в законопроект, який буде запропоновано проголосувати депутатам.

Крім того, БПП пропонує збільшити соціальну норму споживання газу населенням, яка нині становить 200 куб. м на місяць за ціною 3600 грн за 1 тис. куб. м.

Як повідомлялося, Верховна Рада 10 листопада не змогла ухвалити законопроект №2835 про зниження ренти при видобутку природного газу.

Законопроект №2835 передбачає зниження ренти під час видобутку газу для приватних компаній з 55% до 29% (за глибини свердловини до 5 км) та з 28% до 14% (за більшої глибини).

При цьому, згідно з документом, ренту під час видобутку газу для ПАТ "Укргазвидобування" має бути понижено з 70% до 29%. Водночас пропонується зберегти ставку ренти в 70% для газу, що добувається у рамках договорів про спільну діяльність (СД), де однією зі сторін є держкомпанія.

Депутати пропонували дві суттєві правки до документа, кожна з яких не набрала необхідної кількості голосів.

Так, лише 182 депутати підтримали правку про зниження ренти для ПАТ "Укргазвидобування" у два етапи: з нинішніх 70% до 55% із 1 липня 2016 року та до 29% із 1 квітня 2017 року. У свою чергу за правку про негайне зниження тарифів на газ і комунальні послуги для населення пропорційно зменшенню ренти для "Укргазвидобування" проголосували 208 депутатів.

Раніше прес-служба уряду повідомила, що Кабмін наприкінці жовтня ухвалив кілька рішень, спрямованих на спрощення нарахування субсидій, прозорості і гнучкості встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Зокрема, Кабмін замість соціальної норми газу в 200 куб. м газу за ціною 3600 грн за 1 тис. куб. м щомісячно введе норму 1200 куб. м газу на увесь опалювальний сезон (6 місяців). Тепер споживач газу сам визначатиме, скільки соціального газу і коли використовувати впродовж опалювального сезону. У лютому 2016 року буде проведено контроль реальних витрат газу населенням для опалювання і оцінено необхідність збільшення соціальної норми у разі холодної зими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА